2009-10-24

Trafikljus i korsningen Kungsgatan - Östergatan?


Nina Bäckström frågar:
"Hej!
Vi är några som tvistar om huruvida det har funnits trafikljus vid övergångsstället vid Einars konditiori. Gågatan Kungsgatan, Östergatan vid Agnebergsskolan och upp mot Lilla torget...
Kan du hjälpa oss med detta, tror du?
Mvh, Nina Bäckström"
Jag överlämnar frågan med varm hand till Uddevallabloggens läsare. //

4 kommentarer:

 1. Visst hela korsningen har varit
  ljusreglerad.

  SvaraRadera
 2. Jo, korsningen var tidigare ljusreglerad. Här bevittande jag en bilkollison hösten 1969. En äldre man kom körande på Östergatan norrut genom korsningen och blev påkörd i sidan av en bil som kom körande Kungsgatan västerut. Jag minns inte vems felet var, men den äldre mannens lilla FIAT 850 knuffades upp på trottoaren mot gamla tändsticksfabriken. Framrutan hoppade ur och slungades ut på Östergatans körbana. Som tur var blev det inga personskador.

  SvaraRadera
 3. Minns att det var en olycka med allvarliga personskador just runt den tiden som Mats anger, kanske lite senare. Ett par elever från Agnebergsskolan inblandade. Var nog efter den olyckan som ljusen kom upp.

  SvaraRadera
 4. Visst har det varit en ljusreglerad korsning! Einars Konditori och fastigheten affären ligger i, har ett flertal gånger råkat illa ut efter kollisioner mellan fordon i den korsningen. Ett flertal gånger under 1960-1970-1980-talet har bilar krossat rutorna till Einars Kondis, och minst ett par gånger har bilar tagit fönsteringången IN i butiken. Entrédörren har fått bytas ut 2-3 gånger, och mycket putsbruk har förbrukats för att laga upp fastighetens fasad efter bilar kört in i den. Korsningen Kungsgatan - Östergatan var under årtionden den farligaste korsningen i Uddevalla. Att inte fler förlorade livet i olyckor där, är bara ren tur. När trafikljusen försvann, byggdes korsningen om, och därigenom blev den säkrare för alla trafikanter - men övergångsställena är fortfarande ett säkerhetsproblem 2011 då dessa gör att plötslig trafikstockning skapas i korsningen då folk "bara går över utan eftertanke". Det finns en del att göra för trafiksäkerheten i denna korsning, fortfarande.

  SvaraRadera