2009-10-20

Lars Schmidt död


Teaterförläggaren Lars Schmidt avled i söndags, den 18 oktober. Han var född i Uddevalla den 11 juni 1917 och var vid sin död 92 år. Han var nog för den stora allmänheten mest känd som Ingrid Bergmans man under ett 20-tal år.
På omslaget till hans bok Mitt livs teater, som kom 1995, skriver förlaget:
"Lars Schmidt intar en unik plats i den västliga teatervärlden. Det finns få länder i Europa där han inte satt sin prägel på teaterlivet.
Redan som 23-åring reste han under brinnande världskrig till New York för att leta efter ny dramatik. Han bombades av tyskarna på Atlanten, men lyckades till slut nå Broadway och de stora dramatiska författarna.
Den nya musikalen introducerade han i Norden i slutet av 1940-talet. På 1950-talet producerade han i London och Paris pjäser av dramatiker som Tennessee Williams, Arthur Miller och Harold Pinter. I Paris etablerade han sig i den franska teatervärlden med sin hustru Ingrid Bergman, som han levde tillsammans med i 20 år.
Få personer har som Lars Schmidt haft möjlighet att arbeta med så stora konstnärer som Marcello Mastroianni, Peter Ustinov, Peter Sellers, Jeanne Moreau, Roman Polanski, inte att förglömma svenska artister som Evert Taube, Jarl Kulle, Ulla Sallert, Lill Lindfors, Thor Modén.
Än idag (1995, min kommentar) arbetar Lars Schmidt som producent och regissör i sitt älskade Paris, där han levt i snart 40 år".

Lasse Schmidt växte upp på Walkesborg i Uddevalla. Hans pappa ver majoren Schmidt vid Bohusläns regemente. Familjen bodde mindre än ett stenkast från Uddevalla teater. Huset låg nedanför norra foten av Walkesborgsberget och är sedan länge rivet.
På bokmässan 1995 träffade jag helt hastigt Lasse Schmidt. Hans bok "Mitt livs teater" skulle då släppas och han var där för att berätta om den. Själv hade jag i manusform vår bok Historien om Uddevalla i ryggsäcken. Den skulle komma till julen samma år. Lasse Schmidt gav där i röran på bokmässan sitt godkännande till texten i vår bok.
Där står:
"Teaterförläggaren Lasse Schmidt växte upp på Walkesborg strax invid den gamla Uddevalla teater. Det ligger nära till hands att anta att hans teaterintresse föddes av närheten till teatern. Då han satte upp sin första egna teater var det emellertid i Göteborg ombord på en båt. På frågan varför han valt en båt lär han ha svarat att han var van från Uddevalla att ha vatten runt teatern. Med det menade han alla översvämningar som av och till gjorde att teatern saknade landförbindelse." //

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar