2009-10-14

Massor med Uddevallabilder (och andra) nu tillgängliga på nätet


Nu kan du själv leta efter Uddevallabilder på nätet. Du hittar databasen här.
(Glöm inte att spara länken som favorit)

Skriv Uddevalla i fritextfältet och klicka på sök så får du mer än 6000 bilder. Helt fantastiskt!

Bohusläns museum har sedan flera år hållit på att skanna bilder ur sina omfattande samlingar. Museet har mer är 400 000 bilder varav drygt 75 000 nu är skannade och registrerade i bilddatabasen SOFIE. Och många av dem är nu utlagda på nätet.

En av de första bilderna som kommer upp när man söker på Uddevalla i Bohusläns museums databas är bilden på Alban Thorburn och hans höghjuling. Höghjulingen finns för övrigt i museets basmagasin med en karbidlampa hängande i navet.

Beskrivning av bilden enligt SOFIE:

Text på kortet: "G. Rossi Milano Fotografo Trieste"Cykeln gör sin entré i landet. Med denna "höghjuling" trampade Alban E. Thorburn, Uddevalla, under försommaren 1884 genom Europa på en cykelfärd till norra Italien, varefter han fortsatte med tåg till Rom. Fotot togs av "fotografo" Guilio Rossi i Genua 5 juli 1884.

Källa: "100 år med Bohusläningen 1878-1978 sid. 68".

Och givetvis kan du söka även efter annat i denna guldgruva. Skriv t. ex. ordet porträtt i rutan för Sakord och Uddevalla i rutan för Plats så får du fram 1853 porträttbilder.

Mycket nöje! //

5 kommentarer:

 1. rolf ohlson2009-10-15 09:14

  Vilken guldgruva!
  Här kanske man kan hitta svaret på var den där nyligen omdiskuterade velocipedaffären och ölhallen låg. Om någon hittar svaret, så hoppas jag att det delgivs oss undrande.

  SvaraRadera
 2. Hittade denna guldgruva för en vecka sedan. Man kan hitta mängder av godbitar. Körde sakord "fängelse" + plats "uddevalla" och fick alla vinklar man kan önska sig.
  Söka på fotograf är också mycket bra.

  S.B

  SvaraRadera
 3. Sorry inte sakord "fängelse"...Menade fritext..

  S.B

  SvaraRadera
 4. Gamla södergatan

  SvaraRadera
 5. gamla dalaberg

  SvaraRadera