2009-10-03

Peenemünde


Uddevallabloggen håller sig kvar i Tysklands gamla svenskbygder. Och idag är det också "Tag der einhet", dvs återföreningsdagen som sedan 1990 är Tysklands nationaldag. Det var 3 oktober det året som Öst- och Västtyskland enades efter Berlinmurens fall året innan.
Jag kan inte säga att jag upplevde så mycket firande av denna dag även om det var mycket folk på torget i Graifswald, den gamla universitetsstaden. Nu befinner jag mig alltså i det gamla DDR och det märker man mest på en del hus som står övergivna med utslagna eller krossade fönster.
Annars var besöket vid Peenemünde dagens begivenhet. Det var här som Tyskland utvecklade de beryktade V 1 och V 2-raketerna under andra världskriget. Några av de allra första raketerna sköts iväg i fel riktning och slog ner i Sverige.
Tiden var för kort för att hinna ta in all information som platsen. Själva raketanläggningen bombades sönder och samman av de allierade och det som finns kvar att se på platsen är kraftverket. Det är i sig självt en imponerande anläggning som nu är förvandlad till museum. //

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar