2009-10-18

Amalia Olssons fotografiatelier


Apropå nystarten av Ateljé Karlheden som jag nyligen skrev om. Det var ju Amalia Olsson som startade fotoateljén och då på Östergatan 10.
Ivar Kristiansson har påpassligt skickat den här bilden på Amalia Olssons fotografiatelier på den adressen.
Men frågan är vilket hörn detta är? Söker man Östergatan 10http://www.hitta.se/ eller http://www.eniro.se/ så hamnar man mitt i Agnebergsgymnasiet, den del som ligger i kvarteret Brunjeansson. Det kvarteret låg mellan dåvarande Agnebergsgatan, Färgaregatan, Stora Nygatan och Östergatan.
Därför drar jag slutsatsen att det är Östergatan till vänster i bild och Stora Nygatan (numera Färgaregatan) till höger. Eller?
Hur som helst har jag aldrig sett denna bilden tidigare. //

7 kommentarer:

 1. Lägg märke till huset som inrymmer fotoateliern, före den moderna tekniken med konstgjort ljus, stora fönsterpartier och även fönster i taket.

  Nils-Erik W.

  SvaraRadera
 2. Det är för härligt att se hur propert klädda folk var förr. Helt underbart. Men min tanke är ju, hur orkade dem, kläderna är ju inte direkt praktiska.

  SvaraRadera
 3. Huset låg i hörnet Östergatan-Agnebergsgatan. Fotografen har alltså riktat kameran åt sydost. Det finns en mycket senare tagen bild i Lennart Odingers fotoalbum om Uddevalla, del 2 sid 25.

  SvaraRadera
 4. Anders Bissman2009-10-20 08:48

  Gunnar! Var det här som vi hade teckningslektioner i realskolan. Om jag inte minns fel hade vi också hemkunskaps- och geografilektioner här.

  SvaraRadera
 5. Just det - fick en minnesbild av teckningslektioner med Nils Asp och senare matlagning med Bjelkenäs. Var huset grönt eller minns jag helt galet?

  SvaraRadera
 6. Låt mig först säga att Anonym 22:49 har helt rätt. Har tagit fram Odingers bild och ser att det stämmer.
  Anders Bissman: Jo, jag minns att jag bakade scones där i realskolan. Det var nog i det lilla huset, där fotografiatelieren tidigare låg. Och i det större huset var det en lektionssal. Ja, tänk vilka minnen gamla bilder väcker!

  SvaraRadera
 7. Mats Karlsson2009-10-23 17:46

  Jo, huset var grönt när jag gick NA-linjen på Agnebergsskolan 1969-70. Vi kallade det därför för Gröna huset. Då fanns en sal för samhällskunskap där. Någon här ovan minns teckningslektioner i Gröna huset, men på min tid fick vi promenera bort till något som hette Skolpaviljongen på Lagerbergsgatan 35. Där höll Uddevalla-konstnären Stig Trädgårdh teckningslektioner med oss, men vad jag minns höll vi mest på med att bränna keramik och emaljsmycken.
  Eftersom jag bodde i Färgelanda och körde bil till skolan från och med hösten 1970 (till den då helt nybyggda Östraboskolan) fick jag ett hedersamt uppdrag av Stig Trädgårdh att frakta en tavelutställning åt honom upp till Färgelanda. Han måste ha haft stort förtroende för mig. Att låta en 18-åring med nyblivet körkort frakta värdefulla tavlor synes vara lite vågat så här i efterhand.

  SvaraRadera