2009-10-08

Erik Segerstedt årets Hultmanstipendiat


(Erik Segerstedt och några av hans körmedlemmar under övning på Gustafsberg)
Erik Segerstedt blev årets Hultmanstipendiat. Det var ett bra val då Erik och hans kör verkligen satte Uddevalla på kartan under några spännande lördagar i TV-tävlingen Körslaget. Kören kom som bekant på andra plats.
I stadgarna för föreningen Hultmans Vhenner står det: " Stipendiet skall tilldelas person (organisation o dyl) , oavsett kön, ras, hudfärg, religion eller politisk hemvist, som bidrar till att höja Uddevallas anseende inomlands som utom riket"
Tidigare stipendiater hittar du här.

8 kommentarer:

  1. ...menar du på fullt allvar att Uddevallakörens medverkan i Körslaget höjde Uddevallas anseende "inomlands som utom riket"?

    Jag behagar tvivla, däremot stämmer det säkert att deras medverkan satte Uddevalla på kartan!

    SvaraRadera
  2. Nåja Ulf, om man tittar på tidigare stipendiater så är det nog ganska många av dem som inte levt upp till just det där med utom riket.

    Västgöta Sigges turnéer var t ex inte särskilt världsomspännande och jag är tveksam till om flera av dem ens bidrog till att sätta Uddevalla på Sverigekartan. Är det nån som vet varför Ria Wägner fick stipendiet en gång i tiden? Vad hade hon med Uddevalla att göra?

    SvaraRadera
  3. Och man kan ju undra varför jag i så fall fick stipendiet 1998?

    SvaraRadera
  4. Ja, det är förvånande. Du berättar ju inte ens roliga historier!
    Om vi går tillbaka till innan år 1658 så stämmer ju det med att vara känd utrikes.
    /Bamse

    SvaraRadera
  5. Om inte Gunnar Klasson redan hade fått stipendiet vore han annars väl värd det nu. Denna blog sprider nog Uddevallas anseende bättre än det mesta andra.

    SvaraRadera
  6. ...jag känner mig missuppfattad!

    Det jag försökte antyda var skillnaden mellan att sätta på kartan och höja Uddevallas anseende.

    Varvsnedläggningen satte Uddevalla på kartan men höjde inte anseendet. Medverkan i diverse program, Kändisdjungeln, Bonde söker fru, Robinson eller vara plats för spektakel som Stadskampen i Tv4 gör det knappast heller. Men det kan i bästa fall innebära en plats på kartan, men vilken karta. Är det en karta man vill finnas med på, det är frågan.

    Höjer anseendet däremot gör oftast helt andra saker. Varför inte ta kunskap, till exempel den kunskap om Uddevalla som Uddevallabloggen sprider över världen. Eller det Bohusläns museum står för som utflyktsmål för många, inte bara i Västsverige. Ta skicklighet, till exempel den som ett bra genomfört VM-arrangemang i motorcross innebär. Eller världsberömda storheter som Barnevik, Wenner-Gren. Ta känsla för sitt kulturarv, till exempel att ta tillvara miljöer med kulturhistoriskt värde som kan nyttjas även i dag. Ta mod att satsa på något nytt, till exempel våghalsig arkitektur, konst och annat som skulle förena detta att sätta Uddevalla på kartan och höja dess anseende.

    SvaraRadera
  7. Du är så himla seriös, Ulf! Och varför i himmelens namn skulle en stads anseende höjas mer av att ha fött upp en berömd finansman än en hyfsad artist? Och hos vilka?

    En sak jag undrar väldig mycket är dock 1979 års pristagare; Bohusläningens journalistklubb. Jag satt i styrelsen för den lokala fackklubben då och kan inte för mitt liv minnas att vi tog emot något pris. Jag bevakade ganska intensivt kulturlivet i staden just det året och borde ha märkt om jag varit med och fått pris för det. Kan det vara något annat som avses, t ex en klubb för gamla Bohusläningenjournalister? Eller har jag helt och hållet glömt detta? Eller delades priset ut under min semester i början av hösten och sen talade ingen om det för mig mitt i valrörelse och allt. Skulle så gärna vilja veta!

    SvaraRadera
  8. -loa FHV:s språkrör2009-10-09 11:19

    I ett gammalt och gulnat protokoll hittade jag följande (datum antyder att vi vilade på lagrarna med offentliggörandet:
    "Uddevalla 801013
    Till Bohusläningens Journalistklubb
    Tidningen Bohusläningen
    Udevalla

    Utdrag ur protokoll:
    Föreningen Hultmans Vhenner har vid sitt sammanträde 791103 beslutat tilldela Tidningen Bohusläningens Journalistklubb vårt kulturstipendium, kr. 5,50:-.

    Beslutet fattades efter votering, ety många kandidater fanns på föredragningslistan.

    Motivering: Tidningens journalister har fört en orädd kamp för att hjälpa Föreningen Hultmans Vhenne att bevara en kulturhistorisk fastighet å Lagerbergsgatan (fel fel fel ska vara Kilbäcksgatan, min anm 2009) i Uddevalla, en fastighet som en gång inrymde Hultmans konditori.
    Eftersom FHV ansåg i detta speciella fall att kulturstipendiet icke kunde tilldelas enskild medarbetare, beslöts stipendiebelopp komma redaktionsklubben till godo.
    Uddevalla dag som ovan
    /Gert Blomqvist/
    kassör"

    En kulturstipendiat, liksom flera andra, som väl inte helt fullt och fast följer riktlinjerna i våra stadgar. Ria Wägner fick t ex stipendiet för att hon i ett av sina Hema hos Ria-program nämnt Uddevalla flera gånger...
    Tilläggas kan att en av "de orädda jouirnalisterna" som bidrog till stipendiet, var du, Anna! Se nedan:
    Vhenliga halsningar
    -loa
    Artikel i Bohusläningen 31 oktober 1979

    Hultmans Vhenner: Döp om gatan!

    - Byt namn på nedersta del av Kilbäcksgatan och kalla den i stället för Hultmans Gränd!
    De som kommer med detta förslag är föreningen Hultmans Vhenner. Det är föreningen som stred för att de gamla husen längst ned på Kilbäcksgatan skulle få stå kvar och då framför allt det hus som inrymde Hultmans konditori.

    "För att åt eftervärlden bevara minnet av ovan nämnda byggnad föreslår vi namnändring för delen Kilbäcksgatan, mellan Västerlånggatan och Norra Drottninggatan".

    Säger föreningen Hultmans Vhenner i sitt brev till kommunstyrelsen. Hultmans gränd bör gatan heta, tycker Vhennerna.

    Stadsingenjör Folke Elowsson har fått skrivelsen i sin hand och menar att visst ska förslaget tas upp på ett namnsammanträde. Men vad som kommer att hända med det förslaget, det kan man ana…

    - Det skall vara alldeles speciella orsaker för att man ska byta namn på en gata. Och frågan är om det i det här fallet finns så speciella orsaker.

    Ordförande i kommunens namnkommitté är Georges Moulaison. Han är också ytterst tveksam till namnbyte på väl invanda gator…

    - Visst kan man byta namn ibland - men då beror det främst på ändringar i stadsplanen kräver namnbyte.

    Ett sådant fall Folke Elowsson kan erinra sig var när man drog nya gator vid Sommarhemmet. Då saknades plötsligt mitten av en gata och man var tvingade att hitta på ett nytt namn åt den gatudelen. Ibland kan namnbyte få ske därför att inte planeringen varit tillräckligt framsynt. Så sker t ex vid Gräskärr där man får flytta ett gatunamn en bit.

    Men några namnbyten på grund av att framstående Uddevallabor gjort sig förtjänta av en egen gata, det har man inte haft på senare år. Berömda namnbyten har dock skett under århundradena. Kungstorget har som bekant inte alltid hetat Kungstorget och de flesta av stadens centrala gator har haft andra namn än de har idag.

    Text: Annaa Mattsson

    © Bohusläningen 1979

    (FHV:s kommentar: Hemställan avslogs)

    SvaraRadera