2016-07-06

Varför heter kvarteret EOL?

 Jag fick följande fråga häromdagen:

"Fick ett tips utav en kollega om att du möjligtvis kände till historien bakom kvarteret Eol här i stan. Det jag undrar är om du vet hur och varför det fick sitt namn? Tacksam för all hjälp jag kan få."

Ja det är ju en högst relevant fråga. Varför döper Uddevalla ett kvarter efter ett företagsnamn? På rak arma kan jag inte minnas om det har hänt förut. Någon som vet?
 Så här blev mitt svar som kanske kan vara av intresse för andra att känna till:

Eol var en inköpscentral/grossistföretag med koppling till ICA. EOL betyder EKSTRÖM OCH LEFFLER. Huset byggdes 1953 och 1973-74 flyttades verksamheten till Göteborg. EOL hade redan 1938 ett kontor på Kungsgatan. 1978 flyttade polisen in i huset där de fanns till det nya polishuset var klart 1995.

Så här skriver ICA på sin hemsida om EOL:

Följaktligen blev det så att Ekström & Lefflers kom att utgöra grundstommen i det nya bolaget, vilket grundades den 16 maj 1938. Inköpscentralens namn blev AB EOL – en sammandragning av det tidigare företagsnamnet. Dessutom var en mindre grosshandlerifirma samt den lilla inköpscentralen Orust Varuinköp (som var partner med SV) medstiftare. Till vd utsågs Emil Clemedtson som haft samma position i Ekström & Leffler. Själva ombildandet genomfördes av vice vd Bengt Lundegard.

Verksamheten skulle äga rum inte bara i Göteborgstrakten utan i större delen av Sydsverige, till en början undantogs Skåne. Man siktade på att köpa upp många grossistfirmor – en åtgärd som företagits redan under Ekström & Lefflerstiden – för att bredda varuutbudet och stärka den lokala förankringen på olika platser.

I april samma år bildades det rikstäckande samarbetsföretaget, Inköpscentralernas AB ICA, av bland andra Hakon Swenson och Emil Clemedtson som företrädare för sina respektive företag.

Det är på den här grusplanen på fastigheten EOL 2 som Uddevallahem skall bygga sitt nya huskomplex innehållande 84 lägenheter och lokaler för Länsförsäkringar. Byggstart hösten 2016 och inflyttning 2018.  //

1 kommentar:

  1. Eolbolaget höll sig tydligen med ett eget järnvägsspår
    http://uddevallare.blogspot.se/2007/08/mystiskt-jrnvgsspr-igen.html

    SvaraRadera