2016-07-24

Örat mot rymden

"Foto Ragnar von Knorring, Uddevalla. Bilden får laddas ned på den egna datorn och kan/får användas för privat bruk. Dock får bilderna inte användas för att göra papperskopior i mängd och/eller för kommersiellt syfte".

Insänt av Uddevallabon Ragnar von Knorring:

Tanum Teleport med sina stora parabolantenner är ett landmärke för alla som åker på E6:an några kilometer söder om Tanumshede i Bohuslän. Antennen på bilden är c:a 30 meter i diameter och har använts för överföring av telefoni-, data- och TV-trafik till andra kontinenter via satelliter i INTELSAT-systemet som invigdes 1971. Då sändes även det första bildtelefonsamtalet över Atlanten via satellit härifrån. 


Parabolen är sammansatt av 348 fyrkantiga aluminiumpaneler och inuti byggnaden finns hela fyra våningar, och hiss! Som mest arbetade här över 30 personer dygnet runt, men under 1990-talet ökade konkurrensen från optiska fiberkablar.

Verksamheten avvecklades helt i början av 2000-talet och anläggningen köptes så småningom av en lokal entreprenörfirma som sedan har sålt några av antennerna för materialåtervinning, men flera av dem står fortfarande kvar och väntar på sitt öde. Ett av de mer fantasifulla förslagen som under åren framförts till ägarna var att mot betalning skicka ut ett valfritt meddelande i rymden, en tjänst som privatpersoner skulle kunna köpa. Frågan är ju bara hur meddelandena skulle kodas... Men det blev inget av med detta.

Jag fick inte bara tillstånd av ägarna att gå loss med kamera, fotoblixtar, ficklampor, färgade filter mm under två kvällar – de ställde även själva upp och poserade under parabolen där de står och spanar upp mot himlen (tittar på månen faktiskt). Och vid mitt eget lilla teleskop sitter jag själv och spanar.

Bilden är en komposit av c:a 30 bilder, men allt i motivet fanns där på plats – inget har lagts till som inte var där. På marken ligger ligger några rullar med den ödesdigra fiberkabeln... bredbandsfiber är det väl troligtvis. Men den ger ju ändå lite arbetstillfällen för dem som arbetar med att lägga ned den i marken – tills det är utbyggt och klart.

Vad kommer sedan ?  //

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar