2016-07-14

Omfattande avspärrningar av inre hamnens kajer på obestämd tid

Idag har stora sträckor utmed kajerna på båda sidor av den inre hamnen stängts av på grund av skredrisk. På den här bilden från kommunens hemsida kan man se skyltningen men också var det 2 meter höga staketet skall sättas upp i nästa vecka. Det är en mycket drastisk avstängning och dessutom på obestämd tid.
 Redan nu är skyltarna på plats och nästa steg är således att sätta upp det 2 meter höga staketet. Det kommer att ske i nästa vecka.
På kommunens hemsida säger projektledaren Anders Löfström:

- Det är för tidigt att säga hur och på vilket sätt arbetet med att förstärka och bygga upp kajerna ska ske, men det kommer att samordnas med det pågående arbetet kring översvämningsskydd som i stort berör samma område, säger Anders Löfström. Vi får ändå räkna med att området kommer att vara avspärrat under en längre tid.

Det värsta scenariot är i så fall att vi kommer att å leva med dessa avspärrningar i många år för såvitt jag har förstått så ligger arbetena med att "valla in" staden mot översvämningarna kanske 10 år framåt i tiden.
Natten till den 4 november 2008 rasade en försvarlig del av kajen lite längre ut på norra sidan. Den gången berodde raset troligen av den tunga belastningen som den lagrade antraciten utgjorde. Tyvärr har inga åtgärder vidtagits sedan dess och det är fortfarande en skamfläck för turiststaden Uddevalla om man kommer sjövägen. Och inte blir det vackrare då "kravallstaketen" kommer upp nästa vecka.  //

7 kommentarer:

 1. Det har på andra ställen inte räckt med staket och skyltar, inre hamnbassängen måste med det snaraste fyllas igen med grus, ungefär som landbadets hoppbassäng.
  :-)

  SvaraRadera
 2. Tycker det är lite löjligt med alla avspärrade kajer överallt, det är ju inte bara Uddevalla utan även Ljungskile, Lysekil, Sotenäs och flera andra platser utmed kusten. Jag är ganska säker på att de överdriver riskerna. De kan förbjuda trafik med tunga fordon kanske, men att det plötsligt skall rasa för att någon går på kajen vägrar jag tro.

  SvaraRadera
 3. Det är nästan så man rasar (!) när man läser om avspärrningarna!

  (men kommunen och konsulten vet väl säkert bäst)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej kommunen vet inte bäst...i så fall hade de inte behövt vänta på en konsult i åtta år...som sedan kommer fram till att hela hamnen riskerar att rasa när som helst.
   Hur kan en hel hamnsträcka riskera att rasa när det inte finns någon mer belastning än marken själv, när vatten trycker emot och när höjdskillnaden är mellan 2-3m? Förklara gärna någon som har en insikt i detta.

   Radera
 4. Våra valda politiker och del av kommunens anställda tjänstemän
  verkar tävla i lättja! Det har faktiskt gått ÅTTA år sedan kajen rasade. ÅTTA år!!!!

  SvaraRadera
 5. Detta verkar väldigt överdrivet för en av stadens finaste flaneringsstråk.
  Är det inte så att den som gjort beräkningarna har både hängslen och livrem?
  Vilken säkerhetsfaktor mot skred har angivits?
  Om nu kommunen vill ha ryggen fri borde det väl räcka med varningsskyltar att beträdelse sker på egen risk.

  SvaraRadera
 6. Vet inte vem som har ansvaret, men dom kan börja fylla i alla stora hålor ute vid Bodeleds parkering. Stora håler vid infarten + på parkeringen. Hör egentligen inte ihop med detta men vem är ansvarig. Konstigt att ingen reagerar eftersom det varit så under en längre tid. Lite grus hade gjort susen.....

  SvaraRadera