2016-07-08

Ny utställning av Bengt-Arne Runnerström på Galleri VITT brus

 
Idag var det vernissage för Bengt-Arne Runnerströms utställning "Flygförsök" i Galleri VITT Brus på Uddevalla stadsbibliotek. Vitt Brus är ett galleri där målet är att skapa en mötesplats för publik samtidskonst. Galleriet vill göra Uddevalla mer levande som konststad och kommer att presentera både okända och kända konstnärskap.

Galleriet Vitt Brus vill vara en plats där konstnärer kan testa sina idéer och experimentera för att skapa spännande möten med publiken.
På bokförlaget Opals hemsida presenteras Bengt-Arne Runnerström så här:

"Bengt-Arne Runnerström föddes 1944 i Helsingborg, men växte upp i Uddevalla på västkusten. Efter examen utbildade han sig till bildlärare vid Konstfack i Stockholm. Han var yrkesverksam som sådan mellan 1973-1981, men har även varit reklamtecknare på Svenska Dagbladet. Det var under studietiden som Bengt-Arne Runnerström började längta ut i världen och den första resan ställdes till södra Afrika, där han arbetade på ett konsthantverkscentra som drevs av den afrikanska befolkningen. Resan fortsatte efter detta till Latinamerika med planer på att arbeta som biståndsarbetare i Chile.

Men i Colombia träffade han indianforskaren Lars Persson. Tillsammans gjorde de tre filmer om indiander för svensk TV. Därmed var intresset för indianerna väckt. Resorna fick nu ett bestämt syfte; att studera indianfolkens liv och kultur. All den kunskap om indianer och andra folkslag tillsammans med ett engagemang för vår miljö har resulterat i ett flertal böcker.

Bengt-Arne Runnerströms expressiva och dynamiska bilder där man kan finna mång fina detaljer är ofta utförda i akvarell eller ibland blyerts. Som fri konstnär arbetar Bengt-Arne däremot med alla möjliga olika tekniker. Förutom filmerna om indianer har Bengt-Arne arbetat som illustratör till bl a julkalendrarna 1985 och -87. Tillsammans med Ernst-Hugo Järegård som uppläsare gjorde han de karaktäristiska illustrationerna till TV-programmet "Kalle och chokladfabriken". Boken med samma namn skrevs av Roald Dahl"
.

Bengt-Arne har skrivit mer än 70 böcker och de flesta har han illustrerat själv.
De här två stockarna/stubbarna hittade Bengt-Arne i närheten av oljecisternerna vid Lövåsberget. Järnbanden runt stammarna fanns där men genom att länka ihop de båda väcker de intresse och sätter fantasin i rörelse. Borde inte de plats i en offentlig miljö som exempelvis entrén till Stadshuset?

Utställningen pågår 8 juli - 27 augusti.  //

5 kommentarer:

 1. Vill bara kommentera sista meningen, ställ inte in något sevärt, roligt eller intressant i stadshuset.
  Där i inkompetensens högborg finns det dessutom tillräckligt med stockar/stubbar.
  Biblioteket eller museet är bättre förslag.
  Ove

  SvaraRadera
 2. Värst vad du är grinig Ove.Du mår tydligen inte bra.
  Alla förslag är bra

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej anonym!
   Grinig kanhända och ofta riktigt förbannad men bra mår jag:-)
   Är verkligen alla förslag bra??? Va!
   Ove

   Radera
  2. Tjena mannen
   Alla förslag kanske inte är så bra det håller jag med om.Ett förslag som inte nämnts är att det kanske vore bra om man kunde placera dom ute på Torp då får ju många mer möjlighet att se stubbarna än om dom placerades i någon offentlig miljö .Objektet verkar ju ha en väldigt hög dragningskraft!!

   Radera
  3. Det är ett riktigt bra förslag!
   Där kommer skulle dom passa mycket bra och bli synliga för massor av människor.
   Ove

   Radera