2016-07-02

Idag fick Uddevalla sin nya sjöräddningsbåt

Idag överlämnades den nya sjöräddningsbåten till Uddevallas nya sjöräddningsstation. Det är en gåva från Thordénstiftelsen. Och den nya sjöräddningsbåtens namn är THORDÉNSTIFTELSEN. Varvet som byggt båten är Swede Ship Composite i Hunnebostrand och utrustas av MB Marin Henån.

Sjöräddningen består av 2100 frivilliga sjöräddare som har jour dygnet runt, året om. Det finns 70 stationer längs Sveriges långa kust och i de stora sjöarna och när larmet går lämnar man kaj inom 15 minuter.
Den nya sjöräddningsbåten klassas som en i Gunnel Larson-klassen och är en öppen och relativt liten sjöräddningsbåt främst avsedd för insatser i skärgården och kustnära områden. Insatser där enhetens snabbhet, flexibilitet och manöverbarhet kan vara helt avgörande för utgången av en olycka. Alla enheter i Gunnel Larson-klassen har tagits fram med ergonomi för besättningen som en viktig aspekt. Tack vare god ergonomi kan besättningen genomföra krävande uppdrag under svåra väderförhållanden.

Antal: 32 båtar
Längd: 8,4 meter
Bredd: 2,7 meter
Djupgående: 40 cm
Material: Byggd i komposit
Deplacement: 2,7 ton
Motorer: en motor på 315–370 hk, Yanmar eller Volvo Penta dieselmotorer, drivande en Rolls-Royce KaMeWa FF-jet 240/270 vattenjet
Fart: 34 knop
Aktionstid: ca 8 timmar
Besättning: 2–3 personer
Konstruktör: Profjord och Sjöräddningssällskapet
Nybyggnadskostnad: 2,1 mkr
Större delen av Thordénstiftelsens styrelse fanns på plats: Fr v Ulrica Holmqvist, Patric Westdahl, Lars-Arne Staxäng, gudmor Marianne Thordén, Ulla Dahlberg, ordföranden landshövding Lars Bäckström, (Hägglund??) och Sara Wallin.


Och självklart bjöds båtens gudmor Marianne Thordén på den första turen. //

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar