2016-07-09

Centrums uteserveringar med eller utan trädäck


Det har väl inte undgått många den senaste tidens debatt om uteserveringarna i centrum och särskilt den här på Mortens krog. Mortens krog har fått avslag på sin ansökan att bygga ett trädäck till uteserveringen. De anser att marken är för ojämn och lutar både för gästernas och den egna personalens skull. De har överklagat och fått avslag igen trots att de så långt jag kan minnas tillbaka haft ett trädäck här.

Uddevallabloggen gjorde därför idag en inventering av uteserveringarna för att försöka förstå hur Mortens krogs uteservering skiljer sig från andra. Jag kan efter den rundturen inte bli särskilt mycket klokare över vilka regler som gäller. Så följ med på en rundtur bland centrums uteserveringar eller kanske snarare gatuserveringar.
 
Här bygger ROOMER ett rejält trädäck som hänger utanför kajkanten. Kanske inspirerat efter 1700-talets Uddevalla? Norra Hamngatan ligger mellan caféet och ROOMER men det tycks inte vara något problem.
 Trädäck i Kochska gränden men här tycks gatan vara privat?
 Trädäck - Varvet by Butlers
 Inte trädäck - Wienerkonditoriet
 Inte trädäck - Espresso House
 Inte trädäck - ROOMERS
 Inte trädäck - Café Knape
 Inte trädäck - Lejas café
 Ett rejält trädäck - Kerstin på torget
 En variant av trädäck. Kan man kalla det stendäck? - Gatuköket mitt emot "Röda kvarn"
 Ett rejält trädäck - Köket
 Inte trädäck - Cyrano
 Ett rejält trädäck - Cactuz
 I samma kvarter som Mortens har Harrys ett stort trädäck halvvägs ut i gatan där biltrafik är tillåten
 Inte trädäck - Indian Masala
 Inte trädäck - Pizzeria Napoli
Inte vare sig trädäck eller någon uteservering. Enligt uppgifter till Uddevallabloggen ansökte McDonald's om en uteservering med trädäck men fick inte igenom det med den utformningen man ville ha så därför har man ingen uteservering alls. Det har man tidigare haft under flera år.  //

9 kommentarer:

 1. Det gäller troligen att ha rätt kompisar på Blåkulla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är nog så det ligger till.

   Radera
 2. Verkligen bra och överskådlig redovisning. Logik och estetik verkar vara begrepp som inte jag som medborgare kan riktigt förstå.
  Harrys låda är nog den mest förskräckliga. Läget på en murrig gatustump gör ju att man glömmer det bland alla tomma ytor eller sunkigt skötta miljöer.Några platser med eller utan trä är ju klart förhöjande inslag i trist nedbrutet centrum. Den "nya" fika kajen" som bilden isar under byggnation ter sig mindre miljöanpassat och har ett skönhetsvärde likt Domusbyggets norrsida. Än så länge. Kanske ser det bättre ut när det blir i funktin men de första jag tänkte är ju förstås hur kommunen får ihop detta. Är det många ord och taffligt verklighet som gäller? I Lidköping finns längs Lidan en miljöanpassad servering....Miljöanpassning kunde försköna Bäveåns kajer....

  SvaraRadera
 3. Då Miljöpartiet tydligen har täten i frågan om uteserveringar i Uddevalla kan man konstatera att partiet nått rännstensnivå.

  SvaraRadera
 4. Det är inte logik som styr när politiken härjar vilt. Sannolikt gäller det att ha rätt känningar, ha rätt miljöapproach eller rätt partibok!

  "Sjöfartintresserad"

  SvaraRadera
 5. Ja inte är det likabehandlinsprincipen som gäller. Det som behövs är att näring och politik tillsammans kommer överens om långsiktigt hållbara regler (vågar ni anta den utmaningen inom politiken). Först då vågar näringen göra nödvändiga investeringar för centrums bästa, vi kommer att agera vågar ni inom politiken att göra detsamma.

  Conny Kristoffersson / MortenS Krog

  SvaraRadera
 6. Artikel bygger tyvärr inte på komplett underlag, kännedom om det som kommer att ske enl. redan fattade beslut, och tyvärr innehåller dessutom viss felaktig information :-(

  SvaraRadera
 7. Vad fattas och vilka redan fattade beslut åsyftas från detta anonyma inlägg???

  Conny / MortenS

  SvaraRadera
 8. Detta är en utmärkt inventering av Uddevallas utomhusserveringar. Synd att det bara är vi som läser Uddevallabloggen som läser. Visserligen är vi många men en skrift på Turistbyrån vore på sin plats!
  En som aldrig fikar ute på stan

  SvaraRadera