2016-05-08

Ett hus väl värt ett byggnadsvårdspris

Det var länge sedan jag besökte ett av våra smultronställen, Hattedalen, men idag blev det dags sedan hustrun varit här igår och kommit hem och entusiastiskt berättat om ett nytt hus som ersatt ett gammalt fallfärdigt hus. Jag var inte svår att övertala till att ta en promenad till Hattedalen i det fantastiska sommarvädret.

Det är det här huset som redan utifrån ter sig så fantastiskt välbyggt att jag genast kom att tänka på Uddevalla kommuns byggnadsvårdspris.
Det är Johan Magnusson och Angelica Wandeby som är i färd med att färdigställa sitt drömhus. Johan är uppväxt i Hattedalen och efter att ha pratat med honom utanför huset en stund bjöd han in oss. Det unga paret har sannerligen inte gjort det lätt för sig utan gått grundligt tillväga och valt byggmaterial med omsorg. Mycket har återanvänts från husets omgivning.
Timmerstommen är vald med omsorg. 


 800 handsmidda spik visar på parets ambitioner att skapa ett alltigenom gediget hus. Inget har lämnats åt slumpen.
 En gammal "grönsprängling" (kakelugn) har tagits till vara och murats upp i huset.
Och självklart en vedugn och dito vedspis.
Det gamla husets matkällare hittades och har inlemmats i köket i det nya huset. Det håller en perfekt kylskåpstemperatur året runt.
På andra sidan huset skall en rejäl stentrappa byggas.
Och bara en liten bit från huset ligger tjuren Atlas och tar igen sig tillsammans med de andra tjurarna. - Han trivs bäst i 15 minusgrader med en sträng rimfrost på ryggen, säger Johan.

- Det är jätteroligt att se engagerade unga människor som bygger hus och som gör rätt, sa hustrun när vi till slut gick hemåt.

Uddevallabloggen fick löfte om att återkomma längre fram och följa upp bygget.  //

4 kommentarer:

 1. Ja, väldigt vackert hus och imponerande hantverk.

  SvaraRadera
 2. Bra jobb o ett snyggt hantverk.

  SvaraRadera
 3. Mycket vackert! Underbart hantverk. Väl värt ett pris.

  SvaraRadera
 4. Man blir riktigt glad när man ser att inte alla av den yngre generationen bara tar och beställer hus ur dom glansiga katalogerna.
  Bra jobbat!

  SvaraRadera