2016-05-29

Ett annorlunda nationaldagsfirande 2016

I år blir det inte ett vanligt nationaldagsfirande i Uddevalla. Mycket av det som ägde rum framför Societetshuset på Gustafsberg flyttar in till Museiparken i stället. Bilden här ovan är från 1992. Det året flyttade man nationaldagsfirandet till just Museiparken. Det blev ingen succé och året därpå var man tillbaka på Gustafsberg.
Bild från nationaldagsfirandet 2015

Och inte lär vi få se någon fanborg heller. Jag har ställt frågan till Kultur och Fritid  men fått ett undvikande svar om Uddevalla Hembygdsförening skall vara med med sin fana? Alla tidigare år har de föreningar som tilldelats fanor ställt upp med dessa vid nationaldagsfirandet. Men det verkar bli glest med svenska fanor/flaggor vid årets Svenska flaggans dag.

Så här skriver kommunen på sin hemsidaom firandet:

Högtidligt firande i Museiparken och på Gustafsberg

Varmt välkomna att fira Sveriges nationaldag i Uddevalla. Firandet börjar i Museiparken kl 11, där vi tillsammans med folkdanslag, kör, Stadsmusikkår och drillflickor firar nationaldagen. Vi delar ut diplom till nya medborgare, lyssnar till tal av 5:eklassare, museichef samt kommunfullmäktiges ordförande, vi delar ut flaggor till föreningar och vi sjunger nationalsången tillsammans.

Därefter bjuder Kultur och Fritid på båttur med Skärgårdsbåtarna mellan Södra hamnen och Gustafsberg för fortsatt firande på Gustafsberg.

På Gustafsberg blir det folkfest med bland annat prova på-aktiviteter, guidade vandringar och utdelning av demokratipris. Att vi befinner oss på Sveriges äldsta badort kommer ingen att missa: Skonaren Kvartsita välkomnar alla ombord och både poängpromenad och familjescenshow går i havets tecken.

Program för Nationaldagsfirandet 

Riversideängen 
10.30 Start Strandjoggen

Museiparken 
11.00 Högtidligt firande med Uddevalla folkdansgille, Uddevalla stadsmusikkår, Le Pont musikkollektiv, St. Mikaelskören, utdelning av diplom till nya svenskar samt nationaldagstal av Johanna Jonäng, Evelina Bernström-Olsson samt Ebba Utberg från Forshälla skola 5A.

Gustafsberg 
10-11 ”Sjörövarskeppet” Kvartsita seglar in
10.45 Målgång Strandjoggen
11.15 Guidad tur med Stefan Bergendahl: Personligheter på Gustafsberg genom åren
11.30 Breakdance
12.00 Pianomedley med 2 kulturskoleelever
12.30 Prisutdelning Strandjoggen
13.00 Bohusbuggarna
13.30 Konsert med Fun Quartet & Sofia Geidvik
14.00 Nationaldagstal av Johanna Jonäng, Evelina Bernström-Olsson & Ebba Utberg från Forshällaskolan 5 A
14.15 Uddevallas demokratipris delas ut av Alf Gillberg, kommunfullmäktiges ordförande
14.30 Guidad tur med Stefan Bergendahl: Personligheter på Gustafsberg genom åren
14.30 LongKalsong barnunderhållning
15.15 Friskis & Svettis
15.45 Uddevalla Gymnastik och Parkour (ej bekräftad)
Prova på breakdance kl 13-14, folkdans 14.30–15.30 och rodd mest hela dagen.

10.30-16.30 bjuder Kultur och Fritid på båttur mellan Södra hamnen och Gustafsberg. Tipspromenader, skattjakt, besök på Kvartsita, A-Fordutställning, korvgrillning, piratpyssel och andra aktiviteter pågår under hela dagen.


Så långt kommunens hemsida.

Firandet i Regementsparken

Men det finns ett Nationaldagsfirande till i Uddevalla. Och det arrangeras av Bohusläns Regementes Kamratförening.
Firandet i Regementsparken börjar kl 09.30 och går i traditionell stil med marschmusik, fanvakt och allt. Och nationaldagstalare blir Sveriges nye arméchef, Bohusläningen Karl Engelbrektsson med Bohusläns Regemente som sitt hemmaförband.  //

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar