2013-12-02

Nu river Uddevalla Energi gula huset i Hasselbacken

I morse inleddes den förväntade rivningen av det gula huset, Lilla nygatan 1, mellan kyrkan och Uddevalla Energi. Minns att Uddevalla Energi köpte huset i syfte att riva det och göra p-platser på tomten.

Efter en tids funderande gav Miljö- och Stadsbyggnadsnämnden nyligen tillstånd att göra p-platser på tomten.

- Vi behöver p-platser. Det är viktigare för oss än gamla fallfärdiga hus, säger VD Roger Johansson till Uddevallabloggen.

Och därmed försvinner ytterligare ett av de gamla trähusen i centrala Uddevalla.  //

12 kommentarer:

 1. Det är verkligen helt sanslöst att denna kommun anser sig behöva fler parkeringsplatser.
  Varför inte bara lägga igen hela bäveån och göra parkeringsplatser. Var det inte bara ngn månad sedan man offentliggjorde ett helt bevarande/upprustnings program för hela området runt bäveån?

  SvaraRadera
 2. Tragiskt. Centrum sjunker som en sten. Nu har till och med Gunnar flyttat från centrum... Respektlösheten för vår kulturhistoria är total.

  SvaraRadera
 3. Uddevalla hembyggdförening borde protestera mer. Varför så trötta och tysta?? Stå upp för centrum!

  SvaraRadera
 4. Ständigt denne Roger!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roger är mycket duktig. Roger älskar Uddevalla. Tack Roger. Huset måste rivas.

   Radera
  2. Roger and over...

   Radera
 5. Jag tillåter mig att helt otidsmässigt minnas hur jag på 30-talet, då vi bodde på Stora Nygatan 1, varje år innan jul fick följa min mor nedför backen till den gamla på Lilla Nygatan 1 med en blomma och lite uppmuntran inför helgen.
  Visst lever vi idag i en annan tid , med andra behov, men jag har mycket svårt att inse nödvändigheten av att låta grävskopan smula sönder en gammal kulturmiljö som denna - för att vinna några parkeringsplatser!

  SvaraRadera
 6. Ja hur vore det om någon annan gjorde något och plaocka fram penagar så jag slipper göra något.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, om man nu tycker att ett gammalt hus är så viktigt, så kunde man väl ha köpt det själv? Det är väldigt lätt att sitta och säga att någon annan ska betala miljoner bara för att man inte gillar förändringar.
   Det var bättre förr. Ju förr desto bättre.
   Peter

   Radera
 7. Jag har några minnen som vaknar till liv när jag ser bilden av detta gamla hus. Min mor (född på Wadbacken 1906) har berättat om stortvätt en gång på vintern vart år när hon var barn. Man använde det linne man hade så länge som möjligt, men slutligen låg allt man hade smutsigt det var dags för stortvätt. Det var ett flerdagsjobb. Sköljde gjorde man knäliggande på en brygga mitt emot elverket i Bäveån alldeles nedanför det lilla huset ifråga. När tvätten var ren och torr kom strykerskan, och hon bodde enligt min mor i det gula huset. Alla hjälptes åt och skratt och prat fanns det också plats för när kaffet inmundigades – gärna upphällt på fat.
  ”Det är gott med gamla minnen”!

  SvaraRadera
 8. Kul att höra lite historier som förknippas med huset så tack ovanstående. Har de sista dagarna varit lite nyfiken på när det byggdes, vilka som bodde där och så vidare och lite har man fått här.

  SvaraRadera
 9. Inaveln inom Uddevalla Kommun -och Uddevalla Energi är 100-procent.
  Allting runt om rivningen är ett spel för galleriet.
  Uddevalla kyrkliga samfällighet har snarkat länge, Ingen reagerar på fastighetens läge i
  omedelbar närhet av kyrka och kapell. God natt önskar;
  Kal Åskar

  SvaraRadera