2013-12-14

Idel ädel I 17-adel

I onsdags hade jag nöjet att vara med på Bohusläns regementes kamratförenings Stockholmsavdelnings höstmöte som ägde rum i AMF:s (Armé, Marin- och Flygfilms) lokaler på Östermalm.

På bilden ser vi i biosalongens främre bänkrad från vänster Lars Tobisson, Sune Ullestad, Nils-Ove Gustafsson, Kaj Sandberg och Svante Löfgren, I bakre raden från vänster Ingvar Rodén, Stig Ställvik, Hans Berndtsson, Håkan Swedin och Leif Kärrberg.

Det var en angenäm stund att dels få träffa dessa I 17-ingar och dessutom få besöka AMF som inledde sin verksamhet redan på 1920-talet. Stockholmsavdelningens ordförande Sune Ullestad hade varit på plats och tittat igenom en hel del filmmaterial som vi nu fick ta del av. Några filmer var inspelade på I 17 på 50-talet. Med i produktionen var Sven Cronholm som många minns, inte minst genom de så kallade Cronholmskartorna över övningsområdet.
AMF:s kanslichef Peter Nordström bjöd på en intressant visning av arkiven. Här berättar han om teknikutvecklingen inom filmen genom exempel på olika datamedia.
I ett klimatarkiv förvaras mängder av film som har producerats inom Försvarsmakten genom åren.
Som sagt, många intressanta filmtitlar.
Efter visningen bjöds det på glögg och lussekatter och så talades det förstås gamla minnen.
Hans Berndtsson och Ingvar Rodén.

Vill du veta mer om föreningen Armé-, Marin- och Flygfilm så hittar du det här http://amf-film.se/  //

8 kommentarer:

 1. Svenska hjältar. Tack!

  SvaraRadera
 2. Storligen impad av filmarkivet! Ett eldorado för forskare. Kanske det är hemligt?
  Maj-Britt Jonasson

  SvaraRadera
 3. En samling glada gubbar??

  SvaraRadera
 4. Varför är inte detta arkiv öppet och gratis att ladda hem filmerna när det är skattepengar som gjort att dessa filmer kommit till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I den bästa av världar skulle alla gamla filmer vara digitaliserade. Det är de inte. Även om föreningen som driver filmarkivet omedelbart skulle få flera miljoner för art göra detta skulle det ta många år. Svar nog?

   Radera
  2. På 90 % av filmerna kan man se en digital trailer. Så man kan ju undra om de tagit fram alla dessa filmer och bara digitaliserat mindre än 1 minut på varje film.

   Radera
 5. Våra hjältar!

  SvaraRadera
 6. Säkert duktiga yrkesmän. Men hjältar....!?

  SvaraRadera