2013-12-17

Det lutande huset vid Fjällvägen

Det är inte bara i Pisa som det lutar. Det här huset i korsningen Fjällvägen - Bostongatan, mitt för infarten till Uddevalla lasarett, lutade betänkligt.
Det låg heller inte i linje med Fjällvägen vilket gjorde att trottoaren blev extra smal just vid hörnet. Varför det blev så har sin förklaring i att huset fanns där långt innan Fjällvägen och de andra gatorna stakades ut.

Jag har i bakhuvudet ett namn på huset men kommer inte på det just nu. Kanske kan någon av er läsare berätta om huset och de som bott där? Ett vet jag i alla fall att ungefär där huset låg fångades en varg i en varggrop 1840. Bohus Läns Tidning berättar om händelsen.  //

3 kommentarer:

 1. Vänta lite jag har det på lut. Fast om jag inte kommer på det hoppas jag du inte blir sned på mig.

  SvaraRadera
 2. Huset var uppfört enligt 1805 års brandstadga med synlig skyddsmur utanför eldstaden. Se Uddevalla Stads Historia av S Kristiansson del III s 129, del II s 497.

  SvaraRadera
 3. I det huset bodde svartmuskige Simon som var anställd vid Televerket. Han använde gärna sin anstaltsgråa tjänstekostym även utanför tjänstetid.
  /Mandrake

  SvaraRadera