2010-07-26

Swanbergska huset

(Klicka ett par gånger)

En gammal fin färgbild på Swanbergska huset (tidgare både Åbergska och Bildtska huset). Huset revs 1949 och bilden kan vara tagen i slutet av 30-talet eller början av 40-talet. Kanske någon av Uddevallabloggens läsare närmare kan datera den?

Och vem är mannen som lunkar så karakteristiskt i förgrunden? Ett av stadens original?

För egen del kommer jag att tänka på en sann historia som utspelade sig kl 15.25 den 14 april 1940. Porten mitt på det Swanbergska huset mot torget spelar en roll i historien. Inne på gården fanns det uppställningsplatser för hästar och också några spiltor med hö i. Där kunde alltså bönderna som så ofta körde in till staden med häst och vagn stalla upp sina djur medan de gjorde ärenden i staden.

Det var dagen då det tyska planets sköts ned över Uddevalla. Ett par timmar senare, alltså kl 15.25, hördes ånyo flyglarmet över staden. 18-årige Tore hörde flyglarmet och uppskrämd av den hiskeliga nedskjutningen tidigare på dagen sprang han in genom porten och sedan in i en spilta där han slängde sig ned i skydd.

Det var bara det att där låg redan en flicka som spungit dit i samma ärende. Hur det gick sedan? Jo, de gifte sig och levde lyckliga i alla sina dar! //

4 kommentarer:

 1. En sådan underbara kärlekshistoria!

  SvaraRadera
 2. Hej Gunnar!
  Är det inte gubben Levin som går på torget?
  JK

  SvaraRadera
 3. Säger som solnasnackar´n himla mysig historia. Vore kul att höra något mer om "gubben Levin"

  SvaraRadera
 4. Jag bor i det nuvarande huset på samma plats, och är väldigt intresserad av att lära mig mer om platsens historia och bilder.
  Men inte lätt att hitta.
  Tack för den fina bilden och historien!

  SvaraRadera