2010-07-29

Gustafsbergsföreningens 50-årsjubileum?

(Klicka ett par gånger för att förstora)

Den 23 juli 1916 firade Gustafsbergsföreningen sitt 50-årsjubileum enligt texten till den här bilden. Men jag har lärt mig att föreningen bildades 1868 så om dateringen av bilden (ur ett fotoalbum) är riktig har det bara gott 48 år. Någon kanske kan utreda detta? Och känner du igen någon på bilden?

Längst fram sitter i alla fall åtta unga pojkar som vid fototillfället var inskrivna på Gustafsbergs Barnhus. Närmast bakom dem sitter "di gamle" och bakom dem står "di unge och raske". Allt som allt är det 36 Gustafsbergare på bilden. Av dem finns inga kvar i livet.

Gustafsbergsföreningen lever dock vidare men nu bestående av de elever som bodde på Gustafsbergs skolhem mellan 1949-76.

P.S. Lars-Olof Hansson som har arbetat med Gustafsbergsstiftelsen har hört av sig och han säger att bilden är tagen 1918. Bilden skall finnas i stiftelsens arkiv. Helge Granfelt som har skrivit några böcker om Gustafsbergs barnhus står i bakre ledet med studentmössa. Andre man från höger. //

1 kommentar:

  1. Den stående mannen längst till vänster är förmodligen Frans Wingård, under en period (1930-talet?) föreningens kassör.

    SvaraRadera