2010-07-12

Första resdagen - Tromsø

Vår resa mot Nordkapp skedde i etapper. Buss 09.30 från Torp i tre timmar med "Go by bus" (nytt namn på Säfflebussen?) till Oslo. 292 SEK för två personer. Från busstationen fotmarsch till järnvägsstattionen vägg i vägg. Flygtåget (170 NOK) till Gardermoen (går var 10:e minut). Sedan flyg i 1 tim 30 min (medvind) till Tromsø. Behaglig buss som körde runt oss till de olika hotellen i byn. Incheckning på Clarion With Hotell, bokat online i förväg. Nu var vi i midnattsolens land. Fast så mycket sol var det inte. Rundvandring i byn på "kvällen", mest för att vi skulle orientera oss inför morgondagens aktiviteter.

Tromsø har fler invånare än Uddevalla. Vill minnas ca 66 500, men väldigt utspridda. Tromsø känns ändå som en liten by. Mitt i bilden till vänster ligger vårt hotell. Hotellen ligger tätt. Här ligger också ett universitet och ett stort universitetssjukhus.Efter frukost fotvandring till Polaria som är en besöksanläggning med akvarier och utställningar. Höjdpunkten här var när vi fick se hur de två sälhonorna tränades och fick mat.

Duktigast var sälhonan Majsan som kunde allehanda knep. Vad som gjorde mest intryck var när hon och tränaren gjorde "high five" med varandra. Majsan väger 260 kg men hon kommer att som fullvuxen väga ca 350 kg.

Intill ligger en av de mest kända sälfångstfartygen i Norge, M/S Polstjerna. Hon ligger i en stor glasbyggnad och är så bevarad som man överhuvudtaget kan tänka sig. Polstjerna var sälfångstfartyg mellan 1949 och 1981 och hade samme ägare, Halfdan Jakobsen, hela tiden.

Sammanlagt fångade Polstjerna under denna tid 97 303 sälar som gav 1967 ton späck.

Sälfångsten var en oerhört viktig del för invånarna i Nordnorge. Lustigt att ikväll, ett dygn efter vår hemkomst, inleddes en norsk TV-serie i SVT2 om Norge som bl a val- och sälfångstnation. Som de flesta vet är den här näringen numera kraftigt krympt och jag vet inte om det alls pågick någon sälfångst 2010. Men överallt i byn blev man påmind om sälfångsten i form av uppspända sälskinn och så förstås den sk hakapiken som sälfångstmännen använde för att först med den butte ändan och sedan med den vassa ändan avliva fångsten. Den satt exempelvis uppsatt tillsammans med ett sälskinn på väggen i hotellobbyn.

Ifrån Polaria gick vi in mot byn igen. På vägen passerade vi det bryggeri som framstället det kända ölet Mack. Där blev det emellertid ingen öl utan den inmundigades istället på Vertshuset Skarven där vi drack en öl till maten som bestod av den till Norge från Portugal importerade fiskrätten Bacalao. (Det blev mycket fisk under hela Norgeresan).

Mätta och goa fortsatte vi så till Polarmuseet. Det handlar mycket om val- och sälfångst och så förstås ännu mer om de norska polarforskarna Roald Amundsen och Fridthiof Nansen.


Kl 18 bordade vi M/S Trollfjord för fortsatt färd norröver med Hurtigruten. Mer om den resan i nästa avsnitt. //Inga kommentarer:

Skicka en kommentar