2010-07-30

Minns ni godisaffären?

(Klicka ett par gånger)

Minns ni godisaffären som låg i källaren i det här huset i korsningen Lagerbergsgatan (till vänster) och Jacob Trahnsgatan? Den låg ju farligt nära Margretegärdeskolan.

Fast på den här bilden är det en "Speceri & Diversehandel", kan jag läsa på skylten. Men jag kan inte riktigt se namnet som står högst upp på skylten. E.A. HILDINGs?

Det finns också en skylt där man tydligt kan läsa MAGGI. Och förstorar man bilden kan man även se en skylt som verkar visa att affären var ombud för Posten.

Bilden är troligen tagen någon gång på 1910-talet. //

8 kommentarer:

 1. Undrar om det inte var i den källaren som jag i tonåren mot slutet av 50-talet hoppade in en del kvällar som ensamt biträde? Det var då en tidnings- och godisaffär m m och drevs av Lundbergs Karamellkokeri.
  Mycket av varulagret hamnade i min mage. Det är väl preskriberat nu?
  -loa

  SvaraRadera
 2. Om jag inte minns fel byttes, någon gång på 60-talet, godiset ut mot akvariefiskar, sköldpaddor o dyl.

  SvaraRadera
 3. Det var i affären en halvtrappa ned på hörnet som E.J. Svensson hade sin filial på 30-talet. (Den "riktiga" affären fanns uppe vid Kungsgatan - nästan vid Lilla Torget, mitt emot Läroverket.)
  Där handlade vi praktiskt taget alla livsmedel under den tid vi bodde i Skolagatan 8 (fram till 1939). Vi hade t o m "Kontrabok" där, som betalades varje månad.
  /Lars Kihlborg

  SvaraRadera
 4. Anders Bissman2010-08-01 08:51

  På tal om Lundbergs karameller så tror jag att de tillverkas än i dag i mindre skala. Fabriken ligger på berget mitt emot avfarten till Bohusgården och där handlade vi ungar karameller i strut för 10 öre. Jag är uppväxt nedanför berget på Göteborgsvägen 50, och många strutar blev det.

  SvaraRadera
 5. Anders Bissman: Helt riktigt så tillverkas Lundbergskaramellerna fortfarande och kan bl a köpas på Bohusläns museum. Det är Augusta Lundbergs sondotter Lillemor Hansson som tillverkar dem. Hon och maken Lennart på på Valdemarsbergsvägen.

  SvaraRadera
 6. Jag har två vykort med detta motivet.
  Ett stämplat 13 juli 1912 där man skriver: " Ett kort på vår bostad på mors begravningsdag" ELLEN.
  Det andra 17/7 1918 med text: "Vår bostad i Uddevalla" "Kronprinsen med sessa hitkommer i morgon med pansarbåt Skagerack" Hälsningar Alban Ammelin.
  B-n skriver 2006 "För 100 år sedan, den 6 Feb 1906 att" Till handelsregistret anmälts att Elof Alfr. Hilding kommer att idka handelsrörelse"
  Huset är likadant idag, men utan balkong och ett fönster saknas på övervåningen åt gatan

  Jan A.

  SvaraRadera
 7. Lite kul att notera om man kikar på huset idag är att fästkrokarna för skylten sitter kvar på hörnet :).

  SvaraRadera