2010-07-21

Nu är pumparna i Byfjorden igång

Nu har pumparna som skall röra om i Byfjordens vatten satts igång. Det är forskningsprojektet Marine System Analysis Group som nu tagit ytterligare ett steg för att fullborda projektet. Det leds av Uddevallabördige professorn vid Göteborgs Universitet, Anders Stigebrandt. Läs mer om projektet  HÄR.

Mätriggen ligger kvar på sin plats utanför ångbåtsbryggan på Lindesnäs trots att Offshoreracet bara är några veckor borta. En av bansträckningarna var tänkta att passera precis där mätriggen ligger. Jag gissar, utan att veta, att tävlingsledningen lagt om banan så att mätriggen kan ligga kvar? //

4 kommentarer:

 1. Det stämmer. Tävlingsledningen och miljöprojektet har haft kontakt sedan början av april och tävlingsbanan är justerad för att inte behöva flytta pumpen. För den nyfikne kan jag också avslöja att racet inte stör miljöprojektet alls. Båtarna vispar lite på ytan medan pumparna verkar nedåt djup på 30-40 meter.

  //Insider

  SvaraRadera
 2. Märkligt att det bara är Uddevallabloggen som intresserar sig för detta projektet. Var är de lokala tidningarna och radion?

  // Outsider

  SvaraRadera
 3. Reflektion till "Outsider":
  tror det kan bero på att medierna har semesterfolk inne och dessa har minimal kunskap om, och kanske även intresse av, trakten de, för tillfället, verkar i. Det märks bland annat på det sätt man "angriper" händelser som inträffar, som om det var en kvällstidning man skriver för.

  Mest bara en personlig reflektion...

  SvaraRadera
 4. Insider igen: Projektet i sig är rätt häftigt. Jag har träffat professorn som står bakom det och om hans vision och tes håller kan detta bli räddningen av Östersjöns bottnar och t o m ett slut på algblomingen i den skala de haft de sensate åren. Dessutom är tanken att pumparna ska drivas med vindkraftverk, kanske något för den lokala industrin att snappa upp?

  SvaraRadera