2010-07-14

Nu ryker mosaiken


(Klicka på bilderna)

Ett av Uddevallas mest originella hus på sin tid, gamla Yrkesskolan i södra hamnen, håller nu i tysthet på att byta skepnad. Yrkesskolan väckte uppmärksamhet efter invigningen 1958 på grund av sina stora mosaikinläggningar på husets alla fasader. Och som framgår av denna bild var det olika färg på mosaiken på olika delar av fasaderna.

Det var ovanligt då och antagligen var mosaikinläggningarna fördyrande då huset byggdes. Ändå skriver Bohusläningen att Uddevallas kostnad för huset var 1,3 milj kr, vilket motsvarar knappt 15 milj kr i dagens penningvärde.

Arbetena på huset består i att man täcker över mosaiken med färgade stora plattor och på västra fasaden kan man se hur det kommer att te sig, i vart fall på håll.

Lite synd kan jag tycka att mosaiken inte kan bevaras då det är just den som gett huset dess karaktär genom åren. //

10 kommentarer:

 1. Verkligen trist! Att inte stadens styrande kan inse att man förstör ett tidstypiskt hus som piggar upp den tråkiga hamnbilden.

  SvaraRadera
 2. Håller med föregående om att det är trist. Uddevalla får inte upprepa förändringen av stadskärnan under 1960-talet. Verkar ju dock som om mycket av utseendet bevaras.

  SvaraRadera
 3. Så trist när inget kan få vara orört utan hela tiden måste moderniseras.

  SvaraRadera
 4. Eftersom det fattades stora stycken av mosaiken blir det en bättre helhetsbild, det har ju de senaste åren verkligen fått förfalla på utsidan.

  SvaraRadera
 5. Hade det verkligen inte gått att reparera mosaiken?

  Tänkte när jag passerade förbi hur anskrämliga framförallt de intilliggande låga byggnaderna vid Anegrund är. Fult på 60-talet när jag gick i skola där, fult idag.

  SvaraRadera
 6. Annaa M: "De låga intilliggande byggnaderna" skall rivas och ge plats åt bostadsbyggelse i Södra hamnen. Fast man undrar ju när det skall ske. Det har talats om det i åratal och bygger på att Mattssonföretagen (Junoverken) flyttar från sin plats.

  SvaraRadera
 7. Vem ska betala? Det är lätt att tycka att man ska bevara. Kommunen har en budget där stora delen ligger på vården och skolan. Vem tycker att man ska skära ner mer på äldrevård eller skolan för att bevara en mosaikfasad?

  SvaraRadera
 8. Vem betalar när väl alla gamla miljöer är borta?

  SvaraRadera
 9. Så snyggt allting blir när det blir nytt och fräscht!! Nää behåll det gamla och slitna...herregud.

  SvaraRadera
 10. Marie på Hunneberg2010-07-22 23:45

  Jag är glad att jag fått uppleva detta hus i flera decennier!!! Det lär inte finnas så många byggnader i landet med mosaikklädsel.
  I Lund har jag sett ett - och det har lila mosaikbitar.

  SvaraRadera