2010-07-13

Hurtigruten


Många har väl talat om att någon gång i livet åka med Hurtigruten och nu var det dags. Onsdag kväll kl 18.30 avgick M/S Trollfjord, som är det tredje största av Hurtigrutens 13 fartyg. Trollfjord tar 822 passagerare.

Sträckan som Hurtigruten trafikerar är mellan Bergen i söder och Kirkenes i norr, eller strax intill den ryska gränsen. Man kan förstås åka hela sträckan men jag tror att de flesta väljer en eller flera delsträckor. För vår del hade vi alltså valt att på vår väg till Honningsvåg, som var slutmålet, åka sträckan Tromsø - Honningsvåg. Jag vet inte om det var fullbokat men jag fick en känsla av det för det var folk över allt ombord. Och middagen fick intas i två sittningar. Vår började alltså samtidigt som VM-matchen mellan Tyskland och Spanien, som jag berättat om tidigare.

Trots att det var absolut fullsatt i matsalen blev det ingen lång väntan på maten. Ett kompani av kockar och serveringspersonal marscherade in i matsalen och serverade snabbt och effektivt gästerna. Och maten var god och bestod av bacalao, så det var andra gången den dagen jag åt det (hustrun säger att det inte var bacalao). Den här rätten var dock inte gjord på torkad fisk som den förra och den var helt OK.

Efter maten och fotbollen var det dags att från soldäck bese omgivningarna som var bedårande där vi färdades i ett fjordlandskap som var omgivet av höga berg med snö på. Och solen sken hela tiden så det var synd att man faktiskt måste gå och lägga sig. Vår hytt låg på fjärde däck och allra längst bak i en mycket lång korridor.

Hytten var mycket bra med dusch och toalett, men var belägen strax över propelleraxeln så vi befarade att nu blir det inte lätt att sova. Men det blev tvärtom. Sömnen infann sig snabbt och vi sov den allra bästa sömn man kan tänka sig.

Fartyget rörde sig hela tiden utan krängningar och man märkte inte ens när det lade till vid någon av hamnarna längs vägen. Så här såg tidtabellen ut för M/S Trollfjord den natten:

18.30 Avgång Tromsø
22.30 Ankomst Skjervøy
22.45 Avgång Skjervøy
02.00 Ankomst Øksfjord
02.15 Avgång Øksfjord
05.15 Ankomst Hammerfest
06.45 Avgång Hammerfest
09.30 Ankomst Havøysund
09.45 Avgång Havøysund
11.45 Ankomst Honningsvåg

(Hamnen i Havøysund)

Vi lämnade M/S Trollfjord i Honningsvåg eftersom det var slutmålet för vår resa. Övriga passagerare hade köpt biljett till någon av de guidade turerna som utgick från kajen i Honningsvåg. Det stod många bussar på kajen och väntade och allt var välordnat. Nordkapp engelska, Nordkapp tyska, Nordkapp italienska etc stod det på bussarna. De guidade turerna skedde alltså på det språk som angavs på bussarnas skyltar. På en eller två bussar stod det Bird Safari.

M/S Trollfjords uppehåll i Honningsvåg var förstås anpassat till att resenärerna skulle hinna med att åka med på någon av turerna och säkert vara tillbaka ombord kl 15.15 då fartyget avgick. Eftersom vi kom att bo de följande nätterna på hotellet precis vid kajen kom vi att beskåda denna turisttrafik flera gånger om dygnet. Det var inte bara Hurtigrutens fartyg som två ggr per dygn angjorde Honningsvåg utan majoriteten var stora kryssningsfartyg så ofta låg det två-tre stora fartyg i hamnen samtidigt.  //

2 kommentarer:

  1. Kul att du åkte just M/S Trollfjord. Hon byggdes på ett varv i Nordtröndelag 2002 eller 2003, jag var där som elektriker de sista veckorna. Allt var försenat som vanligt, det var fullt kaos och vi sprang nästan ovanpå varandra och jobbade. Fyra gäng som drog kabel på samma kabelstege samtidigt, två från varje håll. Att dom fick igång den till slut är otroligt, men nog blev det ett vackert fartyg. Vi var faktiskt flera Uddevallabor som var där och jobbade på just den båten, så det passar bra på Uddevallabloggen.

    SvaraRadera
  2. Kul! Det visste jag förstås inte. Tack för den berättelsen.

    SvaraRadera