2010-01-03

UDDEWALLA STADZ SIGILL 1693


(Uddevalla hembygdsförenings mässingssigill väger 423 gram och har en diameter på lite drygt 12 cm)
Marie JohanssonBohusläns museum frågar:
"Hej Gunnar!
Vet du när en avgjutning av 1693 års sigill togs fram. Museet har ett i mörkpatinerad mässing utställt. Inkom år 1953.
Jag kan tänka mig att en frågeställare har ett liknande. Han vill veta något om det? Det som står i Uddevalla-utställningen kan jag men inget mer. Kan du?
Hälsningar Marie"
Uddevalla Hembygdsförening har en likadant sigill. Det skänktes till föreningen av Sven KarlssonMålaregatan i Kapelle för många år sedan. Det förvaras i Wessmanska huset.
Lyckligtvis har Sven också limmat fast en lapp med uppgifter om sigillet på baksidan.
Där står det:
"Uddevalla Stads sigill har suttit på gamla gatubelysningsstolpar. Dom liksom stolpfundamenten är gjutna hos Uddevalla Gjuteri o Mekaniska verkstad omkring 1930-39.
Tillverkningen upphörde därefter bl a av kostnadsskäl samt brist på metallen under krigsåren. Därefter göts sigillsymbolen direkt in i järnet på stolpfundamentet.
Sven Karlsson"
Till detta kan jag tillägga att det finns många lyktstolpar kvar i Uddevalla idag som har sigillet, men då den varianten som är ingjuten direkt i stolpfoten. Sådana finns på bl a på Södra Hamngatan, Kapelle, Garvaremyren och nu senast i flera av de nygamla svarta lyktolparna som satts upp i Margretegärdeparken. Jag har också hört att dessa mässingssigill var begärliga varför det lär ha fattats sådana på en del stolpar.
Varför det står 1693 på sigillet kan jag inte utröna. Läs mer om Uddevallas stadsvapen här. //

2 kommentarer:

  1. Tack!
    Hälsningar Marie

    SvaraRadera
  2. De som finns i Margretegärdeparken tror jag är gamla. Nedre delen ska ha luggit i ett förråd och övre delen är nytillverkad.

    SvaraRadera