2008-06-18

En högtidsstund på varmbadhusets vind


I går hade jag möjlighet att undersöka vinden på det gamla varmbadhuset, numera vandrarhemmet. Det var en riktig högtidsstund.
Notera att den äldsta delen av varmbadhuset (den högra på bilden) alltså byggdes 1814. Tillbyggnaden gjordes i början av 1870-talet och då tillkom tornet med sitt stora träkar för varmvatten. Från karet gick det sedan ett stort antal rörledningar, en till varje badrum. Det blev förstås åtskilliga meter rör.

Väl uppkommen på vinden möter jag denna syn. Golvbräderna är inte i bästa skick överallt så en landgång att gå på är fastspikad på golvet.

Och där borta, högst upp, skymtar det gamla träkaret i tornet. På nära håll är det magnifikt, om än väldigt illa medfaret.


Jag tänker på den legendariske redaktören på Kuriren och Bohusläningen, Sven Lidman. Han var barnhuspojke på Gustafsberg och för att dryga ut veckopengen satt han ibland här uppe i tornet och öppnade kranarna när någon nere i ett badrum påkallade uppmärksamheten. Det var två kranar att öppna, en för varmt och en för kallt vatten.
Medan man satt här var det förstås mycket dödtid. Därför hade Sven med sig en bok och var djupt försjunken i den då någon ville ha påfyllning av badvattnet. Sven var så upptagen med sin bok att han förstrött vred på bara varmvattenkranen, med följden att ett det snart hördes ett illvrål nedifrån från någon som höll på att bli skållad.

På vinden står det en del gamla möbler och så den här "pallen" eller vad det är.

Är det någon som kan berätta vad detta är för något?//

4 kommentarer:

 1. Påminner definitivt om något till massage. Bänkarna av idag har "samma" utformning. Eller något med håret, svårt att "se" propotionerna. (hur stavas det?) Är någon del höj och sänkbar?

  Kan ni inte sätta ner den som ett "utställningsföremål"?

  SvaraRadera
 2. Jag är helt övertygad om att det är ett slags rygg- och nackstöd för den som ligger i badkaret.

  SvaraRadera
 3. Alltså, jag har fått denna tingest förklarad för mig vid ett grundligt besök i badhuset, och även då på vinden, för många år sedan. Och nog var det väl som föregående kommentar säger, ett stöd för den som ligger i badet. En spännande vind det där!

  SvaraRadera
 4. Den ser så stor ut. Måste varit gigantiska badkar?!

  SvaraRadera