2008-06-08

Fotbolls-VM på Rimnersvallen 8 juni 1958


I dag är det exakt 50 år sedan inledningsmatchen i Fotbolls-VM mellan Brasilien och Österrike spelades på Rimnersvallen. Det har jag skrivit om tidigare http://uddevallare.blogspot.com/2007/08/brasilien-sterrike-p-rimnersvallen.html
De senasta dagarna har det varit mer fokus på matchen och en del minnesbilder har klarnat. När jag skrev det förra inlägget mindes jag inte att brassarna var här också den 5 juni för att känna på Rimnersvallens gräsplan. Dock minns jag tydligt att det var där jag fick det brasilianska myntet "10 centimos" av en av ledarna som väl tyckte att det var trevligt med ett sådant intresse från oss grabbar. Själv var jag alltså 13 år och Pelé fyra år äldre. Självklart var det stort intresse för denne yngling som hade tagit sig in i den brasilianska VM-truppen i hård konkurren. Och den här turneringen blev ju hans stora genombrott. På Rimnersvallen fick han dock sitta på bänken.
Tommy Nilsson har skickat mig en biljett och ett program från VM-matchen på Rimnersvallen. Han har fått dem efter sin mormors bror som var en flitig besökare på Rimnersvallen.
Som framgår kostade sittplatsbiljetten på huvudläktaren 25 kr. Enligt SCB:s prisomräknare motsvarar det i dagens penningvärde 288 kr.
Och exakt 50 år senare, ikväll, förlorade Österrike pånytt en viktig inledande mästerskapsmatch. Kroatien vann med 1-0 vid Fotboll EM.

Och idag lyssnade jag till SR Västs inslag om matchen på Rimnersvallen och minnena klarnade än mer. Lyssna här http://www.sr.se/webbradio/webbradio.asp?type=broadcast&Id=1193618&BroadcastDate=&IsBlock=0 //

3 kommentarer:

 1. Hrj Gunnar,
  Trevligt at på weben lyssna på inslaget om VM-matchen på Rimnersvallen. Själv var jag där i "tjänsten" som ung volontär på numera nedlagda Kuriren. Vad uppdraget för Kuriren bestod i minns jag inte. Men jag var dessutom under och efter matchen hjälpreda åt en enarmad österrikisk journalist. Har fortfarande ingen aning om hur min skoltyska fungerade, men jag TROR att han var nöjd med min insats. Och fantastiskt var det att få se en sådan bra match live. Dessutom lyckades jag få autografer av nästan alla brassar. Inte så illa!

  SvaraRadera
 2. Jag hade också biljett. Men när matchen började låg Olle Å och jag i fullständig bleke ute vid Sunninge sund.

  SvaraRadera
 3. Idag spelar Tyskland mot Mexiko i det 21:a Fotbolls-VM, 2018. Jag tror att Tyskland kommer att vinna.

  SvaraRadera