2008-06-29

Uddevalla Grand Prix i motocross


Nästa helg går en av Sveriges största idrottstävlingar av stapeln - Uddevalla Grand Prix i motocross. Det väntas över 20 000 åskådare under lördag - söndag till Glimminge Motorstadion. Vid fint väder kanske det kommer bortemot 30 000 åskådare.

Och som vanligt är det nästan knäpptyst i medierna. Ändå kommer motocrossvänner från många länder att vallfärda till Uddevalla. Ja, i själva verket är Uddevalla genom motocrossen vida känt ute i Europa. Och som vanligt vet inte vi Uddevallabor hur det går i själva VM-tävlingarna.

Uddevalla GP är den nionde VM-deltävlingen. De tidigare deltävlingarna har gått av stapeln i Nedeländerna, Spanien, Portugal, Bulgarien, Italien, England, Frankrike och nu senast i Tyskland. Efter Uddevalla går motocrosscirkusen vidare till Sydafrika, Belgien, Tjeckien, Irland, Benelux och avslutas i Italien.

MX1-klassen leds av italienaren David Phillipaerts med 266 poäng. Men han har visat en vikande formkurva medan tvåan i sammandraget Joshua Coppins vann båda deltävlingarna nu senast i Tyskland och är bara fyra poäng efter. Det skulle förvåna mycket om inte nyazeeländaren Coppins går upp i sammanlagd ledning i Uddevalla.

(Bild Joshua Coppins på Glimmingen 2007)

I sammandraget är det ändå ganska jämnt. Belgarna Steve Ramon och Ken de Dycker ligger trea och fyra medan fransmannen Sebastien Pourcel ligger femma. Det är 35 poängs skillnad mellan ettan och femman och mycket kan hända på Glimmingen.

I MX2-klassen är det tre förare som slåss i täten. Leder gör sydafrikanen Tyla Rattray med 326 poäng, följd av engelsmannen Tommy Searle med 315 och italienaren Antonio Cairoli med 310 poäng. Dessa tre är långt före i sammandraget.

Tyvärr får vi inte se Elin Mann på Glimmingen eftersom damernas VM-tävling inte körs i Uddevalla i år.

Men spännade tävlingar väntas och enligt tradition sedan 1950-talet så kommer i vart fall jag att vara på plats - båda dagarna. Läs mer här http://www.uddevallagp.com/sv //

2 kommentarer:

  1. Bra bloggat men Coppins är från Nya Zeeland och vann inte VM förra året, Steve Ramon från Belgien vann MX1 2007.

    SvaraRadera
  2. Du verkar veta vad du pratar om så jag litar på dig och har ändrat i texten.

    SvaraRadera