2018-12-05

Sveriges Sjömanshusmuseum i Uddevalla

Uddevalla har ett unikt museum. Hela Sveriges sjömanshusmuseum. Och som sig bör finns det i det gamla sjömanshuset på Stora Hellevigsgatan.
Sveriges Sjömanshusmuseum är landets enda bevarade mönstringshus för sjöfolk med tidstypiskt inrett mönstringskontor. Det var hit unga Uddevallagossar gick för att ta ut sjömansbok och ta hyra på någon båt som förde dem ut i världen. Det var inte alltid som föräldrarna kände till deras planer.
Många stämplar att hålla reda på för sjömanshusombudsmannen.

Sveriges Sjömanshusmuseum på Stora Hellevigsgatan invigdes 27 oktober 1995. Initiativtagare var Sjömansklubben i Uddevalla och Stiftelsen Sveriges Sjömanshus i Stockholm. De andra stiftarna var Sjömanskyrkan i Göteborg, Bohuslandstinget, Uddevalla kommun, Klubb Maritim och Uddevalla Hembygdsförening. 

Museistyrelsen för Sveriges Sjömanshusmuseum representeras idag av Statens Maritima Museer, Bohusläns museum, Sjömanskyrkan – Göteborgs stift, Uddevalla Hembygdsförening, Sjömansklubben i Uddevalla och Klubb Maritim. De två sjöfartsanknutna ideella organisationerna har omfattande mötesverksamhet i museets lokaler.
Och här sitter skeppsredare Gustaf B Thordén i egen hög person.
Kaptenssalongen från Gustaf Thordéns första fartyg SAVONIA har bevarats och finns på sjömanshusmuseet. Om jag minns rätt fanns den först på rederikontoret vid Strömstadsvägen och sedan i det Kullgrenska huset innan den flyttades till sin nuvarande plats när sjömanshusmuseet bildades.
I övervåningen finns det plats för såväl tillfälliga som permanenta utställningar.


Om livet ombord handlar en del av utställningen.

Sjömännen har haft med sig många exotiska föremål och sådana finns det gott om i montrarna på museet.

Museet är väl värt ett besök. Läs mer på museets hemsida http://www.sjomanshusmuseum.se/  //

1 kommentar:

  1. Tack Gunnar för ditt inlägg om sjömanshusmuset,det förtjänar all publicitet det kan få.Nu hoppas vi på att alla involverade anstränger sig att det får leva vidare.
    Mvh Ove K. fd.sjöman och medlem i sjömansklubben

    SvaraRadera