2018-12-17

Gustafsbergare samlades på Snäckan

De har alla bott på Skolhemmet på Gustafsberg (ja inte de två medföljande damerna förstås). Idag träffades de för en jultallrik på Snäckan och det har blivit tradition att Gustafsbergsstiftelsens förvaltande direktör bjuds in. Så också idag.

Skolhemmet på Gustafsberg startade 1949 och ersatte då den gamla internatskolan eller barnhusinrättningen som var verksam mellan 1776-1924. På Skolhemmet bodde ca 30 pojkar men någon skolverksamhet med undervisning ägde nu inte rum på Gustafsberg utan pojkarna åkte buss fram och tillbaka till skolan inne i Uddevalla. Man sov, åt frukost, middag och kvällsmål i köksbyggnaden strax intill Skolhuset.

Nu är de alla mogna män men de träffas ändå ett par gånger om året och pratar minnen. Skolhemmet avvecklades 1976 och idag delar Gustafsbergsstiftelsen istället ut stipendier för att som det står i stadgarna. "främja ungdomars utbildning och fostran".

Stiftelsen delar fr o m 2019-01-01 ut 300 000 kr till 15 stipendiater som alltså får 20 000 kr om året så länge de studerar och inte har fyllt 25 år. //

1 kommentar:

  1. Hej!
    Jag är journaliststudent som gärna skulle vilja komma i kontakt med dig med anledning av ett skolarbete. Jag har skickat ett mer detaljerat meddelande till din mejl (Gunnar.klasson@gmail.com). Hoppas du har tid och möjlighet att svara och ses.
    Ha det bra så länge!

    SvaraRadera