2016-08-01

Reserapport Bad Doberan

Efter de spännande och härliga dagarna i Stralsund med omgivning fortsatte vi på fredagen till Bad Doberan som egentligen var huvudmålet för mitt intresse och för resan.

Bad Doberan eller bara Doberan var nämligen Tysklands första badort och man räknar 1793 som startåret. Dit måste någon eller några ur direktionen på Gustafsbergs barnhus ha rest för att låta sig inspireras. Fanns det något där som kunde appliceras på Gustafsberg? Minns att Gustafsberg på sommaren 1804 hade haft besök av den femårige kronprinsen Gustaf. Han var allmänt klen och behövde få vistas på en hälsosam plats och vad kunde vara hälsosammare är Gustafsberg med sina salta bad, den friska och rena luften och det hälsobringande vattnet från surbrunnen?

Den lille femårige prinsens besök väckte stor uppmärksamhet och det var med all säkerhet det som fick direktionen på Gustafsberg att göra ett studiebesök på Tysklands nya badort. Resultatet av direktionens resa blev byggandet av varmbadhuset på Gustafsberg. Sannerligen ett lyckokast om man betänker händelserna på Gustafsberg 1814 då varmbadhuset precis var invigt.

Det var alltså hit jag ville bege mig för att se efter vad som fanns här och framförallt om det fanns några spår av den gamla badorten Doberan. Kanske inte ett exakt likadant varmbadhus men någonting måste väl finnas där.
Och var kunde man snabbast få en bild av den historiska orten Doberan än på stadens museum?
Så vi ilade dit och möttes av den här skylten på ingångsdörren. Stängt tills vidare. Gissa om jag blev bestört! Här åker man ända från Uddevalla för att se detta museet som enligt hemsidan skulle vara öppet 10-12 och 13-17 och så är det stängt!

Jag satte mitt visitkort och en lapp att jag hade varit där och var mycket besviken. Jag fick svar på e-post några dagar efter hemkomsten och man beklagade mycket att jag hade haft sådan otur. Men nu är det öppet igen så välkommen tillbaka!

Centralorten Doberan ligger några kilometer från Östersjökusten så vi begav oss iväg med bilen till Heiligendamm där badstranden ligger.

Och visst måste det ha varit här som direktionen varit på besök och fått idén till varmbadhuset.
Och jovisst fick man lösa kurtaxa för att komma in på badstranden. Ordnung muss sein!!
Och badvakter hade man som övervakade de badande.
 Och här låg många stora vita hus som restaurerats till riktiga skönheter efter murens fall. Här hade DDR-topparna sina semestervisten.
 
Men flera hus är fortfarande 27 år efter murens fall riktiga ruckel som söker sina ägare för att kunna restaureras.


Hit till Heiligendam går den smalspåriga järnvägen med tåget Molli som är mycket populärt. Det startar i Bad Doberan och från Heiligendamm går det vidare mot Kühlungsborn en sammanlag sträcka på 16 kilometer. Det går två tåg som börjar i varsin ände av banan och möts vid Heiligendamm.



(Den översta filmen är min och den andra från YouTube)
Molli kör rätt igenom centrala Bad Doberan. Mycket spektakulärt.
Sedan var det dags att checka in på Östersjökustens äldsta hotell Hotel Friedrich Franz Palais. Det var väl sådär men långt ifrån den goda standard som vi njöt av på Hotel Kontorhaus i Stralsund. Personalen talade bara tyska och det utlovade WiFi:t på hotellrummet fanns bara inte. Om man ville nå ett WiFi så fick man i princip sätta sig intill receptionisten.
I stället styrde vi kosan till domkyrkan i Bad Doberan som började byggas på 1200-talet och invigdes slutligen 1368. "Domkyrkan anses vara den mest betydande medeltida byggnaden i Mecklenburg-Vorpommern, det bästa exemplet på ett förverkligande i tegelsten av en medeltida gestaltningsvilja och en byggnad av högsta tekniska och konstruktiva perfektion"


Och titta här vem som ligger begravd här. Hertig Albrekt III av Mecklenburg och kung av Sverige 1364-1389, dvs i 25 år. Skall jag vara riktigt ärlig så var det först efter hemkomsten som jag upptäckte att jag stått och tittat på en svensk kungs grav. Men bilden har jag tagit!

Eftersom vi inte hade upptäckt någon turistbyrå i Doberan så kollade vi runt lite för att försöka hitta på något att göra. Och vi hade tur. Kl 19.30 skulle en konsert i kyrkan börja och vi gick förtås dit och njöt tillsammans men många andra till musiken som framfördes på orgel och trumpet.

Ur Wikipedia saxar jag följande om Bad Doberan:

Bad Doberan (fram till 1921 bara Doberan) är en gammal kurort i Mecklenburg-Vorpommern i norra Tyskland och var huvudort i distriktet med samma namn fram till september 2011.

Den är belägen omkring 15 km väster om Rostock och är i dag en viktig turistort bland annat på grund av den badstrand som finns i stadsdelen Heiligendamm vid Östersjöns kust (omkring 6 km nordväst om centrala Bad Doberan).

Bad Doberan har en yta av 32,73 km² och en befolkning som uppgår till 11 310 invånare (31 december 2011).

Under storhertig Fredrik Frans I av Mecklenburg-Schwerin (1756 - 1837) blev Doberan ett nöjescentrum för de högre kretsarna. Ortsdelen Heiligendamm blev havsbad och i stadens centrum etablerades kasino ochhästkapplöpningsbanor. Stadens större hus byggdes i klassicistisk stil. 1879 fick Bad Doberan stadsrättigheter och 1883/84 anlades ortens järnvägsstation vid linjen Rostock-Wismar. Dessutom öppnades 1910 en smalspårig järnvägslinje (vanligen kallad Molli) till Kühlungsborn.

Under den östtyska tiden uppfördes flera prefabricerade hus vid stadens periferi. Efter 1991 sattes fokus på stadskärnans sanering.

Sedan 1990 hålls här den årliga musikfestivalen Zappanale, som en hyllning till den amerikanske musikern Frank Zappa.

Svensk kommunistisk partiskola

1959-1977 var en av Sveriges Kommunistiska Partis/Vänsterpartiet kommunisternas två partiskolor belägen i Bad Doberan (den andra låg i Leningrad i Sovjetunionen).

Skolan i Bad Doberan stängdes i samband med vänsterpartiets partisprängning 1977, då det moskvatrogna APK bröt sig ur moderpartiet.

Sevärdheter (som vi tack och lov lyckades pricka in alla tre. Museet räknas tydligen inte 
som en sevärdhet så det kanske var lika bra att vi inte kom in.

3 kommentarer:

  1. Ännu ett fantastiskt bra resereportage med många bra bilder!
    Gärna mer!
    Tack Gunnar!

    SvaraRadera
  2. Mycket intressant artikel. Vackra bilder. Stort tack.

    SvaraRadera
  3. Gunnar är bättre än alla journalister. Rock on!

    SvaraRadera