2016-08-13

Nu har skylten kommit upp - "Sten Kristianssons stig"

Jag har inte sett skylten förut och det måste betyda att den kommit upp under veckan. Sten Kristianssons son Ivar Kristiansson, 94, och hans hustru Iris, har varit i Uddevalla under veckan på sitt årliga Uddevallabesök. De bor annars i Solna.

Och si, i går rapporterade de till Uddevallabloggen, att skylten "Sten Kristianssons stig" kommit upp. Glädjen var förstås stor både hos Ivar, Iris och Sten Torgerson och undertecknad. Det var Sten Torgerson som kom med förslaget att namnge gångstigen mellan Västgötavägen och Ådalsgatan till just "Sten Kristianssons stig".
Familjen Kristiansson byggde huset på Ådalsgatan 12 och Ivar och Iris var där häromdagen och fick träffa de nuvarande ägarna.
Ivar Kristiansson. Bild från Facebook.

Sten Torgerson har skrivit biografin om Sten Kristiansson som kom ut för något år sedan: "Få människor har lämnat så bestående spår efter sig i Uddevalla som Sten Kristiansson. Han är historikern som lyft fram staden ur det förgågnas dunkel och målat säkra bilder och tecknat skarpa konturer av skeenden och människor. Det är för att söka karaktärisera honom som lärare, forskare och människa som denna minnesteckning vuxit fram."

"Genom välvilligt tillmötesgående och stor generositet från sonen, civilingenjör Ivar Kristiansson, Solna, har familjens arkiv med bl.a. dagböcker och brev ställts till mitt förfogande under arbetets gång. Detta har gjort det möjligt att följa Sten Kristianssons liv och utveckling från barndomens Halmstad till studieåren i Lund och slutligen mannagärningen i Uddevalla".

Sten Kristiansson har författat oräkneliga böcker, artiklar i tidskrifter, kalendrar och samlingsverk.samt ett mycket stort antal tidningsartiklar om Uddevalla i lokalpressen åren 1936 - 1957. Det är nu första gången som en biografi över honom ges ut. Och det är Vera och Sten Kristianssons fond som ger ut den och Sten Torgerson som skrivit den.

Så här skrev jag i ett tidigare blogginlägg om Sten Kristiansson:

Om någon frågar mig vem som är min stora idol så är svaret enkelt: Sten Kristiansson, som lärt mig de mesta av det jag kan om Uddevallas historia. Tyvärr var jag alldeles för ung då han gick bort 1957 men jag hann att bli god vän med hustrun Vera Kristiansson. I 90-års present till Vera 1987 stiftade Uddevalla Hembygdsförening Vera och Sten Kristianssons fond. Fondens ändamål är att i Sten Kristianssons anda dokumentera och sprida kunskap om Uddevalla historia.  //

2 kommentarer:

  1. Nu finns den också på Google Maps
    https://goo.gl/maps/19ntSaeL7Jupazyu7

    SvaraRadera