2016-08-05

Ett minne från Gustav VI Adolfs eriksgata i Uddevalla 1955

Insänt av Arnold Jurénde.

Hej Gunnar!

Jag har en liten kort episod från Gustav VI Adolfs eriksgata i Uddevalla i maj år 1955, tror jag.

Vi bodde på Höjdgatan, Träskulptören Erik Erikssons hus, som är en tvärgata till Samnerödsvägen (backen upp till Östraboskolan 2).

Jag var då på mitt 7:e år och hade inte börjat i skolan än. Min syster Gudrun som är 4 år äldre var i skolan och skulle gå med sin klass till torget och hälsa kungen. Pappa Eskil arbetade på Gergils herrekipering på Kungsgatan och hade nära till torget. Det var alltså min mamma Märta och jag som skulle gå ner till torget för att titta på kungen. Av någon anledning så blev vi lite försenade och jag minns hur mamma jäktade och småsprang för att komma fram i tid.

Vi var nog ganska sena för det var helt folktomt på vägen till torget. Då kommer det ett följe med svarta välpolerade bilar och en man reser sig upp och gör honnör! Mamma tvärstannar och tittar på mej och säger: Jaha, då kan vi gå hem igen. Det var tydligen kungen som gjorde honnör åt oss försenade underståtar. Jag skulle tro att tanterna i syjuntan fick höra om detta någon gång.

Arnold Jurénde //

2 kommentarer:

  1. Hej vet att det var den 13/5, min 1 årsdag enligt min mamma som berättat att kortegen åkte förbi Kämpegatan där vi bodde då.
    Mvh Tommy Eriksson

    SvaraRadera
  2. Då jobbade jag på Gamol som hade sitt lager i källaren på Kungsgatan 24. I porten där såg jag kungen med följe gå upp till muséet strax ovanför.
    Gunnar O.

    SvaraRadera