2016-08-23

Var finns Uddevalla stads minnesgåva till Bohusläns regemente vid dess 300-årsjubileum

Insänt av Ingvar Rodén:

"Hej Gunnar,

Vid Bohusläns reg. 300-årsjubileum 1961 överlämnade Uddevalla stad en minnestavla i keramikrelief till regementet vid en högtidlighet vid Flickskolans huvudentré. Tavlan var utförd av Greta Johansson, Uddevalla. Den är en kvadratmeterstor svartbränd keramikrelief, där bohuskavalleristen från gången tid och I 17-soldaten från nutiden flankerar stadsvapnet. Efter överlämnandet skulle tavlan sättas upp på en ”för allmänheten väl synlig plats”. Som gammal I 17 officer i förskingring vore det intressant att få veta var denna tavla placerats. Jag har vid mina besök i Uddevalla inte kunnat finna den. Vore intressant om Du kunde lokalisera tavlan.

Med vänlig hälsning
Ingvar Rodén
Stockholm"

I boken Kungl Bohusläns regemente och dess hembygd från 1962 finns ovanstående bild på minnestavlan. Och i samma bok uttrycker regementschefen överste Gunnar Smedmark:

”Vi vill betrakta det som en stor ära om denna gåva finge uppsättas i stadens rådhus för att där utgöra en påminnelse om stadens och regementets ömsesidiga samförstånd etc, etc”

En sak är säker att då undertecknad var i Rådhuset idag kunde jag inte hitta den vare sig i trapphuset eller i någon av representationssalarna. Så min fråga till Uddevallabloggens läsare är alltså: Var finns den?

Minns att Uddevalla kommun övergav Rådhuset och flyttade till Blåkulla. Då stod Rådhuset tomt i flera år innan man satte igång att restaurera byggnaden. Kanske plockades minnestavlan ner vid flytten till Rådhuset och kom aldrig tillbaka?  //

3 kommentarer:

 1. En mycket bra fråga!
  Nu ska det bli spännande att kanske få reda på vart den tog vägen.
  Ove

  SvaraRadera
 2. Kanske finns tavlan i någon av sessionsrummen i Blåkulla?
  R Hf

  SvaraRadera
 3. Har känslan av att ha sett den. Blåkulla är i så fall mitt tips och på 4:e våning.

  SvaraRadera