2016-08-14

Ytterligare två hus på Gustafsberg renoverade

 Årets två första renoveringsobjekt på Gustafsberg är nu färdigställda. Detta huset är Ettan som har genomgått en omfattande renovering och målning. Bl a har taket bytts. Det var inte i bästa skick och många takbrädor var ruttna och fick bytas.
 Ettan uppfördes på 1790-talet som kontor och bostad för varvsbyggmästaren och kallades också för Byggmästargården. Huset gjordes om till bostad för badgäster på 1820-talet. Verandan - ett "måste" på sommarhus i slutet av 1800-talet - har tillkommit senare.
En lite enklare renovering blev det på Rättarbostaden. Ommålning och ett par småreparationer var det som behövdes.

Denna timrade byggnad är troligen byggd 1814, då som snickarbod. Benämningen snickarbod kommer sig av att slöjdundervisningen under barnhusepoken var förlagd hit. Redan på 1800-talet var byggnaden bostadshus vilket framgår av detaljer i inredningen.1920-1970 var huset bostad för gårdens rättare.

Dessa båda hus är det fjortonde och femtonde huset som stiftelsen har helt eller delvis renoverat sedan 2007 då en ambitiös byggnadsvårdsplan togs fram. Det är några stycken kvar....  //

7 kommentarer:

 1. Det är inte bara en ambitiös vårdnadsplan utan också en mycket ambitiös förvaltande direktör som får Gustafsberg att bli en riktig pärla.
  Fortsätt så.
  Ove

  SvaraRadera
 2. Det är bara att gratulera Gustafsberg, Uddevalla och hela Sverige till att renoveringen kan fortskrida. Alla inblandade parter skall ha en eloge!
  C-M Norrman

  SvaraRadera
 3. Vilken otrolig upprustning av Gustavsberg som skett på senare år en stor eloge till förvaltare och övriga medarbetare ! Lars

  SvaraRadera
 4. Toppen!! Tack för att ni räddar vårt kulturarv.

  SvaraRadera
 5. Finns en person som drog igång detta och gjorde ett bra underlag och ska ha ett stort tack.

  SvaraRadera
 6. Ser med glädje hus efter hus renoveras och hoppas det finns pengar så det räcker för fler:-) Måste vara ett digert jobb att få ihop underhållsbudgeten år efter år.

  SvaraRadera
 7. Uddevallas andningshål iallafall mitt. Ser med beundran hur husen renoveras. Bevarar den härliga miljön och alla vackra byggnader, får inte glömma alla GAMLA träd också som tas om hand. Vilken oas..vi har
  Tack alla som gör det möjligt Majbritt

  SvaraRadera