2016-01-05

Nu får Uddevalla äntligen en saluhall i centrum

Bohusläningen skriver idag att Uddevalla nu skall få en egen saluhall. Det blir här i f.d. Uddevalla Sparbanks lokaler i korsningen Kålgårdsbergsgatan - Norra Hamngatan som saluhallen kommer att ligga, dvs i nuvarande Café Knapes lokaler. Nyligen har caféet fått tillgång till ytterligare lokalytor mot Kålgårdsbergsgatan vilket inte gör saken sämre.

Det är entreprenörerna Ann-Charlott Gustafsson och Christer Hasslebäck, som står för satsningen,  vilket innebär att Café Knape kommer att byggas om och den nya saluhallen skall kunna öppnas under 2016.

Bygglovet är redan klart men igångsättningstillståndet arbetar man på. Ann-Charlott Gustafsson säger till Uddevallabloggen att bl a krävs en ny ventilationsanläggning.

Det vackra trägolvet måste också bytas ut, förmodligen ett krav för att kunna bedriva livsmedelshantering i lokalerna.
Sparbankslokalerna efter ombyggnaden 1932.

Ann-Charlott hoppas att det under trägolvet skall visa sig ligga ett stengolv, vilket skulle vara en stor fördel. Huruvida det är så kan jag inte se på den här bilden som är rastrerad. Inte heller om jag tittar på originalbilden är det lätt att se.
I jubileumsskriften "UDDEVALLA SPARBANK 1836 - 1936"  kan man läsa om de då nyrenoverade lokalerna:

 "Sparbanken har nu återigen ingång från Norra Hamngatan. Entrén med sina väldiga kopparportar gör ett ståtligt intryck- Därifrån kommer man in i den stora banklokalen, vilken egentligen upptager den gamla gårdsplanen, som överbyggts. Genom en stor glaskupol i taket faller dagern in. I densamma äro elektriska lampor inmonterade, vilka vid behov kunna tändas.

Golvbeläggningen är från Rösseholm, diskarna äro av Gusta-marmor och träinredningen av mörk ek. Armatur och vitmetall ha levererats av Nordiska kompaniet, delvis efter ritningar av Birger Borgström, Stockholm. Den enkla funktionalistiska formgivningen förenar på ett lyckligt sätt praktiskhet och stilrenhet".
Det blir några olika företagare som hyr in sig i den nya saluhallen, som kommer att innehålla försäljning av bröd, fisk, skaldjur, ost och inte minst kött. Också en restaurang kommer att finnas.

När det gäller köttförsäljningen berättar Ann-Charlott Gustafsson att det blir Kustcharken ute i Askum som svarar för den biten. - "När vi ringde för att fråga om de skulle vara intresserade visade det sig att de själva länge funderat över hur de skulle kunna utveckla sin verksamhet. De bestämde sig redan samma dag".


Upplägget för den nya saluhallen blir ganska likt den gamla vid Kungstorget. Den gamla saluhallen invigdes 1925 och fanns fram till i början av 1980-talet. Genom åren har många Uddevallabor önskat att staden skulle få en ny saluhall och nu blir det verklighet utan att det kommer att kosta skattebetalarna något. Måtte nu bara Uddevalla kommun stötta den nya saluhallen med bl a last- och parkeringszoner.

Lite kul är det också att Kjell Olsson i dåvarande Uddevallapartiet motionerade i kommunfullmäktige 1993 om att kommunen skulle bygga en ny saluhall. Som bekant är Ann-Charlott Gustafsson och Christer Hasslebäck båda i ledande ställning inom det nuvarande Uddevallapartiet. Båda är också starkt engagerade i frågan om att utveckla Uddevalla centrum.  //

12 kommentarer:

 1. Bra jobbat av er Ann-Charlott och Christer, ska bli kul att besöka denna saluhall

  SvaraRadera
 2. Va kul att det händer något positivt i centrum. Spännande med en saluhall. Bra jobbat!
  "Uddevallabo"

  SvaraRadera
 3. Vad trevligt att någon satsar i centrum.
  Ett levande centrum är väldigt positivt för en liten stad.
  Om nu bara det ordnas någon form av parkering till rimligt pris eller gratis nån timma som flera andra städer har!

  SvaraRadera
 4. Hans Lundberg2016-01-05 22:24

  Äntligen!

  SvaraRadera
 5. Det är bra!
  Som sagt är det viktigt med parkering annars blir det 4 mil bilresa t.o.r till torp och självklart är det svart och grå Röseholms marmor under trägolvet, det har ju varit en bank.

  SvaraRadera
 6. Ett projekt dömt att misslyckas.....

  SvaraRadera
 7. Allt tjat om parkeringsplatser som vanligt: Det går utmärkt att åka buss dit!

  Antingen går man från hållplats Kochska gränden några meter därifrån, eller om man vill strosa ordentligt kan man gå "hela långa vägen" från hållplats Kungstorget. Vi måste allvarligt börja tänka på miljön, och inte bara ta bilen, bilen, bilen jämt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla som vill till Uddevalla centrum kanske inte bor i stan?
   Det kan också vara så att man jobbar i t.ex Trollhättan och skulle vilja handla i centrum på väg hem från jobbet?
   Har DU tänkt så långt?
   Ingen kan väl undvika att tänka på miljön i dagens läge men det finns betydligt större miljövinster att inhämta på annat håll!
   Det är ju inte så att Uddevalla är hårt drabbat av smog pga av all biltrafik? I ett globalt perspektiv är Uddevalla och t.o.m Sverige försumbart och inte ens mätbart om vi plötsligt skulle försvinna från jordens yta!
   Det är bra att du slåss för miljön men gör det där det gör nytta! Vidga dina vyer och lägg energin där det kan göra skillnad i stället för att applådera förslag som får en småstad att dö..
   /Bilist som har insikt om att bilar i centrum inte orsakar jordens undergång!½

   Radera
  2. Tack för dina synpunkter, bilist. Jo jag har tänkt så långt.

   Har DU missat att det finns busstrafik mellan Trollhättan och Uddevalla? Många som arbetspendlar med buss den sträckan, till och med har en del matkassar med sig på bussen, de du!

   Dessutom har jag aldrig talat om ett förbud mot bilar i centrum, bara vill att fler ska förstå att man kan åka kollektivt också. Som ett komplement! Bor man t.ex. avsides på landet kan man ta bilen en sträcka till bussanslutning, och sen fortsätta med buss till tätorten och inom tätorten. Förlåt om jag gjorde alla Uddevallas bilister upprörda i första inlägget. Känsliga saker det här med bilen och levnadsvanor.

   Radera
 8. Det beror även på vart bussen går ifrån och antalet kassar du handlar med dig...
  Mvh Ove

  SvaraRadera
 9. Jättekul med en city-satsning! Önskar all lycka till!

  SvaraRadera