2016-01-16

CY THUNDER började lossas omedelbart

Ja, igår kväll kom CY THUNDER fram till Uddevalla hamn och lade till vid Skeppsholmspiren med sin last av 37 500 ton krommalm från Turkiet.
Och genast började man lossa lasten trots att det är lördag. Hamnens kranar lyfter upp malmen på piren och lägger den i högar. Sedan kommer stora lastbilar, som en hjullastare fyller med malm, för vidare transport till Vargön. Det måste vara ganska många lastbilar anlitade för det kom nya hela tiden. Här har just en lastbil med sitt stora släp anlänt och strax börjar en hjullastare att fylla flaken med malm. Och som sagt det lär rulla ca 1000 lastbilar från Skeppsholmspiren till Vargön Alloys AB.

Krommalmen kommer från Turkiet och Vargön Alloys AB är också ett turkiskt bolag. Vargön Alloys är en av Europas största tillverkare av ferrolegeringar som ferrokrom och ferrokisel. Ferrolegeringar är nödvändiga råvaror för stålindustrin. Årsproduktionen ligger på runt 300 000 ton, varav två tredjedelar exporteras.

Här vore det onekligen intressant att följa malmens väg in i Sverige och sedan ut i världen igen. Kanske det kan bli ett uppdrag för Uddevallabloggen? Vi får väl se.  //

5 kommentarer:

 1. Hej Gunnar, malmen kommer från Ryssland för hon har lastat den i Novorossysk i svarta havet, däremot passerar man Istanbul när man går ut genom Bosporen..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det vore bra om du kunde klargöra hur du kommit fram till det. Turkiet producerar krommalm och de fyra hamnarna som CY THUNDER besökt före Uddevalla ligger alla i Turkiet.30 december lämnade båten den turkiska hamnstaden Iskendrun med destination Uddevalla.
   Och före det var det de turkiska hamnarna, GULLUK, CANAKKALE och TUZLA.Allt enligt Marine Traffic.

   Radera
  2. Enligt Uddevalla hamns hemsida kommer hon från Iskenderun vilket ligger i Turkiet, långt söderut ganska nära gränsen till Syrien.

   Samtidigt står det på shipspotting att hon kommer från Novorossysk. Samtidigt står det dock att fd Transpine ankommit Istanbul imorgon (Tisdag) trots att dess avgång verkar vara planerad från Uddevalla på onsdag så baserat på detta och tidigare erfarenheter från denna sida är trovärdigheten inte den bästa.

   Uddevalla hamns hemsida brukar numera uppdateras ofta och jag har inte sett att det varit felaktig information på mycket lång tid.

   Rätta mig gärna om jag har fel för då kan jag lära mig någonting nytt! :)

   Radera
 2. Hej. Enligt shipspotting.com avgick hon novorossysk/russia 29/12 med dest uddevalla..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har idag pratat med Uddevalla Hamnterminal och de bekräftar att malmen kommer från Turkiet.

   Radera