2016-01-05

Bohusbanan lite senare

Apropå den föregående bilden där Bohusbanan höll på att byggas så skickade Jan Aronson den här bilden. Den är tagen något hundratal meter västerut i förhållande till föregående bilden. Det är alltså där som järnvägen kommer ut ut den bergsskärning som var med på förra bilden. Uppe på berget till vänster om loket ligger idag Blåkulla.

Hitom loket på bilden är det en järnvägsövergång. Från den har jag ett obehagligt minne. Efter skolan jobbade jag på Vägverket vid bl a brobygget i Munkedal och åkte varje dag med tåget dit och åter. En morgon, jag vill minnas det var 1963, när tåget hade passerat den här övergången bromsade lokföraren hastigt och tåget fick stopp något hundratal meter därefter. Tåget hade kört på en man på motorcykel som kommit från vänster på bilden. Från tåget kunde vi höra hans skrik där han låg.

Vi blev stående där en längre stund innan tåget fortsatte mot Munkedal. Konduktören gick längs vagnarna och berättade om det som hänt. Mannen hade kommit på sin motorcykel och inte observerat att tåget kom. Vem han var och hur svårt skadad han blev fick jag aldrig reda på. Någon kanske vet?  //

1 kommentar:

  1. Kjell Berggren2016-01-06 20:46

    En ytterligare allvarlig olycka skedde den 19 augusti 1950 vid denna övergång. Handelsträdgården Kärranäs lastbil blev påkörd av tåget där.

    SvaraRadera