2016-01-30

Bilden som väckte minnen på berättarafton

Syftet med berättaraftnarna, som vi har hållit på med i mer än 30 år på Bohusläns museum, är att genom bilder väcka minnen till liv. På berättarafton i onsdags besannades detta mer än vanligt. Klockan började närma sig 20 och vi skulle sluta och jag funderade på om vi skulle hinna med en bild till. Jag tittade på klockan och klickade fram denna bilden som den sista för kvällen.

Då viftade en man i salongen och jag gav honom mikrofonen. Det var Lars Olof Jacobsson som började berätta. Lars Olof var 13 år och bodde med sin familj i huset då det började brinna. Det var på julafton 1952 som huset förstördes i en brand.

Någon hade väckt familjerna och alla rusade ut på gatan. Huset låg i korsningen Sörkällegatan (till vänster) och Håljutegatan. Av någon anledning var redan en brandbil i närheten. Kanske hade den fått någon indikation om att det rök någonstans. I brandbilen satt dåvarande brandchefen Eric Ström som rusade fram till brandskåpet som syns på väggen och larmade resten av brandkåren. Ingen människa kom till skada som tur var men familjernas ägodelar gick i mångt och mycket upp i rök.

Själv var jag sju år vid tillfället och vi ungar på öster vallfärdade till Sörkällegatan för att titta på det utbrunna huset.

Huset revs sedan och på platsen byggdes detta med adress Sörkällegatan 13.  //

4 kommentarer:

 1. Mycket intressant. Tack för att du berättar Gunnar!

  SvaraRadera
 2. Ett väldigt ståtligt och fint hus! (Det som brann alltså)

  SvaraRadera
 3. Detta kommer jag ihåg. Jag bodde då på gamla brandstationen vid Margretegärdeparken, min pappa var brandman. Han deltog i släckningsarbetet och kom hem senare på julaftonen och berättade om det. För en sjuåring som fick höra om hur några julklappar låg och flöt i vattnet efter deras bekämpning av eldsvådan var oerhört starkt. Ulf A.

  SvaraRadera
 4. Fast att jag bara var fem år då, har denna brand satt djupa spår i mig under lång tid framåt, med stor rädsla för eld och brand. Vi bodde på Håljutegatan 6 då och såg branden från vår balkong. Vi tog emot en familj under dagen och gav dem kläder och mat. Deras namn kommer jag inte ihåg. Det hus som byggdes därefter gick väl i vinkel in på Håljutegatan med någon form av innergård. Så ser inte din bild ut från idag. Har huset byggts om en gång till? //Gunilla

  SvaraRadera