2016-01-11

Högströms hörna i korsningen Södra Drottninggatan - Södergatan

Den här målningen har Uddevalla Hembygdsförening fått av Ann-Charlotte Fenander. Så här såg det ut i Högströms hörna före 1936 då ett nytt stor hyreshus ersatte det idylliska huset på bilden. Det är konstnären Gunnar Thelanders skiss av en väggmålning som han senare målade inne i porten till det nya huset. Högströms hörna var ett begrepp som exempelvis Hallmans hörna i våra dagar. E A betyder Èprevve d'artiste, dvs det är hans egen kopia.
Den betydligt större väggmålningen sitter inne i porten till Södra Drottninggatan 4 A som är porten närmast till höger och bortom "enkelriktat-skylten". Tidigare kunde man gå in i porten en bit och sedan titta tillbaka och uppåt för att se väggmålningen som är i storleksordningen 1 x 1,5 m. Numera har man flyttat ytterdörren ut mot gatan och man behöver ha portkoden för att komma in genom dörren. Men man kan skymta målningen från utsida dörren.

Konstnären Gunnar Thelander föddes i Uddevalla 1916 och på lite olika ställen i vår stad kan man hitta liknande målningar av honom. Han dog i Stockholm 1992.  //

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar