2015-07-19

Upprörda känslor om det stängda Landbadet

Sällan har ett inlägg på Uddevallabloggen orsakat så mycket upprörda känslor som det att Landbadet har stängts. Närmare 200 kommentarer har kommit in till dags dato på Facebooks två trådar och här på Uddevallabloggen.

Några politiker har givit sig in i debatten. Det har varit Annelie Högberg (S), Anna-Lena Heydar (S) och Magnus Jacobsson (KD.

Så här inledde Annelie Högberg, som är ordförande för Kultur- och fritidsnämnden. Nämnden har ansvaret för bl a Landbadet:

"Hej.
Landbadet har en gammal rengöringsanläggning, såpass gammal att den behöver bytas ut helt, det räcker inte att underhålla eller renovera längre.
Vi kommer till hösten att arbeta fram ett förslag om ett nytt Landbad och friluftsområde kring Bodlid, Skeppsviken och Gustavsberg. Vi kommer samtidigt arbeta fram ett förslag om innehållet till vårt nya inomhusbad. Meningen är att de skall kompletta varandra. Landbadet kommer inte att se ut som det gör idag, utan mer anpassat till dagens behov. Vi kommer troligtvis också att ha en medborgardialog kring det nya badet och friluftsområdets utformning. Sedan är det upp till fullmäktige nästa vår att anta eller inte anta vårt förslag.
Annelie Högberg
Ordf. Kultur och Fritidsnämnden"

Allteftersom debatten har rasat skönjer man mot slutet av densamma en vilja att ändå göra ett försök att få igång anläggningen denna sommar.

Annelie Högberg sista (?) kommentar till ett förslag att ändå göra något genast:

"Den möjligheten finns om det visar sig att vi kan lappa i hop det till en rimlig kostnad fram tills vi bygger ett nytt. Vi ser över det alternativet just nu."

Magnus Jacobsson skriver:

"Jag har suttit i samtal med en fastighetsskötare under eftermiddagen och enligt de uppgifter jag fått bör man kunna öppna anläggningen till en rimlig kostnad vilket jag givetvis hoppas att den nya majoriteten gör på samma sätt som Johan Wiktorsson (M) fick den öppnad förra året. Samtidigt håller det inte att vi varje sommar har problem med anläggningen därför måste det till en långsiktig lösning och av de svar som jag ser att Annelie Högberg (S) ger så finns det planer på en renovering. Jag hoppas därför att den nya majoriteten kommer igång med detta arbete redan under hösten så vi slipper dessa problem nästa år!"

Frågan är om man inte försämrat möjligheterna genom att stänga av vattencirkulationen i samband med att man satte upp kravallstaketet runt bassängerna?
Ett stillastående vatten innebär att det snabbt växer igen av alger och annat. Bara på ett par dagar har det blivit rena sörjan. 


Dessutom har någon roat sig med att ta bort två sektioner av staketet och gissningsvis ligger dessa i hoppbassängen, men då vattnet inte är transparent längre så går det inte att se till botten.
Polisen har varit där och "spärrat av" där de båda sektionerna suttit.

Om nu reningsanläggningen är så dålig som det sägs kan man undra varför man alls öppnade badet i år. Bedömningen måste väl ändå ha varit att man skulle klara sommaren?

Och nu ikväll Twittrar kommunalrådet Ewy Gahnström:

"Som det ser ut nu går det absolut inte att ha det. Som Annelie säger så jobbas det för att se vad som kan vara realistiskt och vi kommer att ha möte imorgon om Landbadet för att få fram ett realistiskt underlag för rätt bedömning".  //

6 kommentarer:

 1. Tack Gunnar.Din blogg skapar ett bättre Uddevalla.

  SvaraRadera
 2. Hm.. var det inte 1987 man skulle utreda badets framtid?

  Helt klart är att man inte kommit fram till något resultat ännu!
  Antar att frågan hamnat där så många andra frågor ligger angående vår kommuns skötsel. Mellan några stolar som ingen längre känner ansvar för att sitta på?

  Det verkar att komma som en överraskning, även i år, för kommunen att det blev sommar!
  Vi kommer tyvärr ha samma problem när vinter, ja det kommer en sådan i år också, och snö överraskar kommunen.

  Kan tänka mig att ta bort några befattningar inom kommunen och ersätta med en "årstidsansvarig".

  Denne bör då ligga minst en årstid före i sin planering och inte som nu, en årstid efter;-)

  Sedan skall vi inte skylla på våra politiker, de kan inget om det tekniska, och vi har dessutom själva valt dem. Däremot tycker jag att det kunde finnas någon tekniskt utbildad person som kunde upplysa dem om hur verkligheten ser ut och vad det kostar!

  T Gustafson

  SvaraRadera
 3. Hoppas det rivs maken till onödigt när vi har så grymt många vackra sjöar o hav i sverige... ok om man bodde i en kommun i skogen som ej hade tillgång till vatten drag.

  SvaraRadera
 4. Riv skiten! Barnen ska bada i havet. Enormt slöseri och bortskämda barn blir resultatet.

  SvaraRadera
 5. Men herrens värld... Att reningsverket är gammalt och utslitet har väl känts till nu i flera år. Att arbeta fram ett förslag till hösten!?! Borde inte det ha varit gjort i höstas?? Det är också hårresande när man hör ordet utredning ifrån politiker eller kommunen för då kan man räkna med flera års fördröjning. Rusta upp och ta inträde så att det finns badvakter och folk som tar hand om badet.

  SvaraRadera
 6. Att man överhuvudtaget överväger att öppna Landbadet är horribelt. En helt uttjänt anläggning, en sommar med regn o 12 grader o redan betald personal borde tala för ett öppnande av simhallen istället. Personalen är kapabel att sköta Walkesborgsbadet också.

  SvaraRadera