2015-07-15

Hegardt 10 på Kålgårdsbergsgatan

Hegardt 10 på Kålgårdsbergsgatan tänker man kanske inte så mycket på när man går förbi det. Men stannar man upp och granskar det närmare blir det väldigt intressant. Huset är byggt 1860, dvs efter den stora kvartersbranden 1859 som ödelade fem kvarter.

Samfundet Myrstacken, som bl a stod bakom flera av de stora skogsodlingsprojekten runt Uddevalla, bildades här 1878 i ett vindsrum hos bagare Wahlgren. Speditören H F Andersson lät 1911 bygga om huset i jugendstil. Hans dotter Elsa öppnade 1925 en frukt- och blomsteraffär i huset.

Guldsmeden Harald Linder har gjort kopparplåtarna på fasaden. Tre av dem kan du se nedan.


4 kommentarer:

 1. Intressant. Vackra plåtar. Tänk att jag bara gått förbi...

  SvaraRadera
 2. I denna fastighet fanns Uddevalla Blomsteraffär- Ägaren Waldemar " Walle", Samuelsson. En bland många snälla affärsidkare-. Där erbjöds jag arbete inför och under julhelgen som springpojke, året 1957. Bud med blommor till många olika adresser också lite dricks-. Fordonet för transporterna var min mamma Brittas damcykel. Det var lätt och kliva på- och av, snabbt skulle det ju gå. Till Kungsgatan fanns många adresser på gångavstånd. En mottagare som inte faller i glömskan var hamnkapten Thor Karlsson. Ingång vid Gergils Herr/ Karlhedens foto.
  " Oj, oj, stig på unge pojke, så får vi se vad Du har bland Dina paket-..Goda minnen!!
  Kjell-Åke Lanestam

  SvaraRadera
 3. J.W.Lundberg´s Blomster, Grönsaks & Fruktaffär fanns här tidigare.

  Jan Aronson

  SvaraRadera
 4. Hej
  Kul läsning. Vet du vem som äger fastigheten?

  SvaraRadera