2015-07-20

Uddevalla Sparbank

Uddevallas store historieskrivare Sten Kristiansson skriver om sparbankens tillkomst i dess 100-års jubileumsskrift:

"Måndagen den 1 februari 1836 började sålunda Uddevalla sparbank sin verksamhet. Det skedde i "många personers närvaro" i stora salen på Uddevalla rådhus och med en viss högtidlighet. Den nya styrelsen var tillstädes utom C.J. Engelke, som var hindrad av sjukdom.

Efter inledningsanförande av ordföranden, lagman Westerdahl, träffades uppgörelse med bokföraren, varpå insättningen vidtog. Dagen och kronprinsessan till ära lät man en liten flicka med namnet Josephina (dotter till ordföranden) börja insättarnes långa rad. Det var jämnt etthundra personer, som denna dag i banken placerade 499 rdr banco (riksdaler banco, red. anm.)"

Så började således banken sin verksamhet och den höll ända fram till 1855 till i rådhuset. Tydligen utan att betala hyra för det rum man disponerade.

1881 flyttade sparbanken till samma hus som Bohusläns Enskilda bank i hörnet Kålgårdsbergsgatan - Kungsgatan i just kvarteret Banken. Så småningom började man planera för ett eget stort bankpalats och för den sakens skull anlitades en känd arkitekt från Stockholm, Gustav Wickman. Det är detta huset i hörnet Kålgårdsbergsgatan - Norra hamngatan.

Huset var färdigbyggt i slutet av 1904 och sparbanken kunde flytta in i sina lokaler den 25 januari 1905.
Allmänhetens avdelning i det nya bankpalatset. (Här huserar nu Café Knape). Då byggnaden stod klar 1905 inrymde den även posten och telegrafverket. Banken fanns kvar här till 1965 då man flyttade in i det hus som man nyligen lämnat i hörnet Norra Drottninggatan - Kilbäcksgatan. Där gick Uddevalla sparbank senare ihop med Föreningsbanken och blev Föreningssparbanken för att ytterligare senare bli Swedbank.
Och idag har Swedbank krympt och blivit en kontantlös (och kundlös?) bank med den här väldigt anonyma entrén från Kilbäcksgatan. Som gjort för att inga kunder skall vilja gå in där.
Men kvar på fasaden sitter den här skylten som skall visa att banken har sin historia. Det är ju bara det att Uddevalla Sparbank bildades inte 1820 utan 1836, men kan man inte sin historia så blir det väl så här.  //

7 kommentarer:

 1. Spännande läsning om än en tråkig utveckling. Tack Gunnar :)

  SvaraRadera
 2. Det är ingen tråkig utveckling, den banken har länge fungerat alltmer uselt och är helt överflödig. Hade jag haft Swedbank fram till nu skulle jag bara känt mig dum.
  Man kan inte bara vara traditionsenlig eller nostalgisk.

  SvaraRadera
 3. Swedbank sviker oss kunder. Girigheten styr som vanligt...

  SvaraRadera
 4. Skylten visar att banken (numera Swedbank) har sin historia i Sverige sen 1820 - Göteborgs Sparbank och har således inget att göra med att Uddevalla fick sin första sparbank 1836.

  SvaraRadera
 5. Intressant läsning men väldigt tråkig utveckling. Verkar som girigheten sprider sig som en "farsot". Vi människor har inte så stort värde längre i vårt samhälle. Pengar, pengar som styr......

  SvaraRadera
 6. Det är vi själva som skapar utvecklingen!
  Varför skall man besöka banken när alla bankaffärer kan skötas på några sekunder med en iPad i soffan?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, alla vi som kan hantera den nya tekniken, men jag tänker på alla äldre generationer som inte behärskar den. Och alla de till åren komna kanske inte har sina barn o barnbarn på ens samma ort som hjälp. Då kanske banken ställer upp, men tar hutlöst betalt!

   Radera