2015-07-09

Sjösättning av torsk- och hummerrev i Byfjorden

I dag var det så äntligen dags att sjösätta torsk- och hummerreven som Uddevallabloggen skrivit om tidigare. Idén kommer från Lars-Olof Axelsson och reven har tillverkats av Kynningsrud Prefab. Tidigt i ottan styrde vi ut från Kasenabben.

I ansökan till Länsstyrelsen beskrivs projektet:

"Skapande av torsk- och hummerrev. Torsk- och hummerreven byggs färdiga i fabrik. Reven tillverkas av håldäck vilka i sin tur är gjorda av betong. Reven kommer att byggas i 5-8 lager av håldäck med håldäckens öppningar växelvis placerade med grottor åt fyra håll. Grottornas diameter kan variera mellan 15 - 20 cm i höjd. Varje enhet innehåller 110 - 160 grottor/håligheter per enhet.

Håligheterna kommer att bli bra "bohålor" för torsk och hummer samtidigt som vi tror att reven i sin helhet kommer att bli ett välkommet tillskott av hårdbottnar i Byfjorden.

Reven placeras så att dom tillsammans utgör en större enhet tillsammans placerade på olika djup för skapande av varierande livsbetingelser.

Reven transporteras ut hängande i pråm och släpps ner på förutbestämd plats."

Den förutbestämda platsen är den lilla ringen ovanför k i Bållevik eller om man så vill strax nedanför Vita husen vid Sundstrand.
Det var fem rev som sjösattes i dag. Alla var utmärkta med dessa flytande markeringar och de skulle sänkas ned på mellan fem och tio meter djup.
Transporten och sjösättningen sköttes av företagen Hamn & Sjö från Hamburgsund. Pråmen drogs av bogserbåten Sjöbjörn.
Så här ser torsk- och hummerreven ut. Var och ett av dessa rev innehåller många hålrum att krypa in i.
Det gällde att få dem på exakt de förutbestämda platserna.
Ove och Sven från Hamn & Sjö rattade kranen och styrde reven till rätt plats.
Arbetet följdes av flera intresserade.
Efter ett väl förrättat värv kunde initiativtagaren Lars-Olof Axelsson, t.v. och Björn Christiansson från Hamn & Sjö konstatera att allt gått bra.

Nu är det således fritt fram för hummer och torsk att sina nya "vita" hus i besittning.  //

1 kommentar:

  1. Såna här initiativ är väldigt trevliga och dessutom bästa möjliga användningsområde för kynningsruds kasserade håldäck.

    SvaraRadera