2014-01-13

Om riggade omröstningar

Johan Olsson var min favorit till att vinna Jerringpriset, dvs "hela svenska folkets" pris till bästa idrottsprestation under 2013. Nu blev han "bara" tvåa, vilket i sig är en fantastisk prestation. Och så fick han såklart Svenska Dagbladets guldmedalj, bragdguldet.

Det vore intressant att veta hur många svenskar som följde femmilen i Val di Fiemme på TV jämfört med Henrik Stensons tävlingar, som jag faktiskt inte ens vet namnet på. Men jag minns att Stenson fick 72 eller var det 74 miljoner för segern. Jag tror att betydligt fler TV-tittare såg Olssons bedrift som var någonting helt exceptionellt.

Det som har blivit allt tydligare på senare år är att intresseorganisationer kampanjar för att få sin representant att vinna. Vi såg det för några år sedan då Ridsportförbundet kampanjade för Rolf-Göran Bengtsson som vann Jerringpriset.

Inför kvällens idrottsgala har jag läst om Svenska Golfförbundets kampanj för Henrik Stenson, som också fick priset. Förbundet skall enligt aftonbladet.se ha skickat ut mejl till 500 000 personer, förmodligen golfspelare.

Kampanjandet för sin förenings kille eller tjej har också förekommit i våra trakter där ibland idrottsutövare som man knappt känner till har fått "folkets röst".

Det är en tråkig utveckling, kanske inte minst för den som vinner efter en sådan kampanj.

Förresten har kampanjandet även nått Uddevallabloggen och då tänker jag på den nyligen avslutade undersökningen om vilket parti du skulle rösta på i kommunalvalet om det vore val idag. Enligt den skulle Sverigedemokraterna bli det största partiet med 41 %. Det är ju uppenbart att någon, kanske via mejl till likasinnade, uppmanat folk att gå in och rösta.

Det är synd då jag genom Uddevallabloggens snart sju år flera gånger lagt ut sådana här undersökningar utan den här sortens sabotage.  //

25 kommentarer:

 1. Ja, naturligtvis är det sabotage, när resultatet av omröstningen inte faller i smaken. Tänk om det varit Miljöpartiet som vunnit överlägset istället, hade det varit sabotage även då?

  Mvh Hanna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det hade väl varit minst lika förvånande!

   Radera
  2. så varför skulle moderat, sosse eller miljöpartist inte kunna rigga en omröstning, varför skulle dom aldrig sänka sig så lågt, men nån med SD-sympatier är den som naturligtvis gör det ? sicket skitsnack.
   Ibland är det svårt att ta till sig nya utvecklingar i samhället. Jag tycker också att det blev lite hög procent, men det är en fingervisning om nåt.
   I precis såna här undersökningar vågar vem som helst säga sin mening, så låt det vara en tankeställare i stället. Många tar chansen att visa att nu måste nåt hända.
   Fler och fler läser verkligen på vad som sker i Sverige idag och det är många som
   inte mår bra.

   Radera
 2. Rösta på Sverigedemokraterna!2014-01-14 12:00

  Heja Sverigedemokraterna! Nu tar vi tillbaka Sverige. Trygghet och tradition.

  SvaraRadera
 3. Respektera läsarnas åsikt. Nu tror jag du tappar många läsare. Jag är besviken.

  SvaraRadera
 4. Bra att du står upp mot fusket Gunnar. Tack för en bra blogg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det vore ju bra om det kunde presenteras adekvata bevis för att omröstningen är saboterad, och inte bara komma med bottenlösa antaganden. Men felaktiga åsikter och omröstningsresultat ska väl enligt den politiska korrektheten tystas ner eller bortförklaras med "sabotage"...

   Mvh Hanna

   Radera
  2. Ja man kan ju undra var gränsen gick för "sabotage"? Alltså hur många procent av rösterna på SD som skulle varit okej för att inte påstå sabotage, och vilken procentgräns som SD inte borde ha fått överstiga för att det skulle vara ett okej resultat, 5, 10 eller 20 procent?

   Radera
 5. Jag håller helt med Gunnar. Man kan naturligtvis inte jämföra vinst i golf med vinst i femmil på skidor om man vill se det som en idrottsprestation. Frågan är om golfspelare borde vara med i bedömningen. Den här typen av omröstningar innehåller så många felkällor att de inte bör vara underlag för seriösa bedömningar.
  Hälsningar
  Bo i Kalmar

  SvaraRadera
  Svar
  1. varför kan inte en golfspelare vara med när man skall bedöma en idrottsprestation?

   Radera
 6. Helt rätt Gunnar. Jerringpriset har mist sitt värde efter hästkuppen. Det var väl ganska väntat att golfmaffian skulle lyckas mobilisera tillräckligt med röster för att få Stensson som vinnare. Golfare är skickliga i sin precisionssport, liksom dart- och biljardspelare men det gör dem inte till idrottsmän.

  SvaraRadera
 7. Vi Nordbor är ju födda med skidåkning och känner naturligtvis mest för längdskidåkning och ingen förringar Johans bragd att i Val di Femme vinna ett femmilslopp. Troligen finns det fler golfare i världen än längdskidåkare och att en svensk golfspelare rankas som nummer tre bland manliga golfare i världen är fantastiskt och detta genom att som första splare någonsin, samma år, vinna FedEx cup och Race to Dubai över hela världseliten är en minst lika stor bragd, som att vinna en femmil. Att sedan golf är mer lönsamt än skidåkning är en helt annan historia och vi har ju en fotbollsspelare som inte heller tjänar småsmulor!

  SvaraRadera
 8. undrar om det inte också fann "lobbning" inom skidåkar-kåren för att få Olsson att vinna jerring-priset, tror även att Olsson inte gick lottlös på 5-mils vinst.

  SvaraRadera
 9. Här kan man läsa mer om "riggade" omröstningar: http://markusketolainen.wordpress.com/2010/02/02/riggade-omrostningar/

  hälsn Thomas

  SvaraRadera
 10. Nja, det var ju en trist åsikt att du tycker att många av dina läsare inte anser att Sverigedemokraterna kan ha sympati, utan att påstå att det är saboterat med en för hög röstsiffra. Alla läsare kanske inte bor i en idyll där politik eller arbete inte egentligen spelar så stor roll. Hade våra traditionella partier kunnat påvisa felet som 10-15% av svenska folket tycker och också ge en bra lösning, så hade ingen varit mer glad än jag. Tyvärr lär vi få se mer av detta. Även en miljöpartist får sig en släng av sleven, ser jag. Vilket parti ska man tycka är bra, enligt politisk korrekthet på Uddevallabloggen? Så det inte drar ner stämningen på inriktningen av sidan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu får du läsa vad jag skriver! Jag lägger inga som helst partipolitiska värderingar i om folk är Sverigedemokrater, Miljöpartister eller what so ever.
   Om man är någorlunda insatt i opinionsmätningar så förstår vem som helst att Sverigedemokraterna inte kommer att få 41 % i kommunvalet i Uddevalla.
   Man vet att folk röstar ungefär samma i riksdagsval, landstingsval och kommunalval, även om det vid valen 2016 och 2010 kan konstateras att fler och fler väljer olika partier i de olika valen. Men än så länge har det bara marginell påverkan på valen.
   I SIFO:s senaste Väljarbarometer i december 2013 där man frågar: "Vilket parti skulle du rösta på i riksdagsvalet om det var val i dag?"
   Då svarar de tillfrågade:
   Socialdemokraterna 32,5 %
   Vänsterpartiet 7,8 %
   Miljöpartiet 11,0 %
   Moderaterna 25,2 %
   Centerpartiet 4,4 %
   Folkpartiet 5,5 %
   Kristdemokraterna 3,6 %
   Sverigedemokraterna 9,3 %
   Övriga 0,8 %
   TOTALT 100 %

   I riket ligger Sverigedemokraterna således på 9,3 %. Hur sannolikt är det då att de skulle få 31,7 % fler väljare i Uddevalla? Den sannolikheten är lika med noll.

   Radera
  2. Håller med. Det är "nät troll" som är i farten. Tänk på SD skulle bli majoritet i kommunfullmäktige? Det hade blivit intressant eftersom de som är invalda nu, inte kommer på mötena. Då skulle det ju bli tomma stolar och vem skall styra kommunen då? Klart..dom får ta in eliten http://www.youtube.com/watch?v=g9dJtGUvtcE

   Radera
  3. Omröstningen omfattar inte "väljare i Uddevalla", utan den omfattar läsare av Uddevallabloggen!
   Kanske är det ca 40% av dem som skulle rösta på SD!!

   Radera
  4. varför inte lägga upp en ny på riksdagsvalet också, hade varit kul att se skillnaden....om det nu blivit nån

   Radera
  5. Inte SD-anhängare2014-01-22 18:13

   Kommentar till:
   Omröstningen omfattar inte "väljare i Uddevalla", utan den omfattar läsare av Uddevallabloggen!
   Kanske är det ca 40% av dem som skulle rösta på SD!!

   Exakt!

   Radera
 11. Helt rätt Gunnar. Det är så mycket bluffande i idrott och politik. Fantastiskt bra blogg Fortsätt i samma stil.

  SvaraRadera
 12. Jag håller med om att sannolikheten att SD skulle få ca 40% av rösterna till kommunfullmäktige i Uddevalla är lika med noll.
  Jag erinrar mig samtidigt att sannolikheten av en kärnkraftsolycka i Harrisburg var också noll och då är frågan om den inträffade eller inte? Tage Danielsson har ju fört ett resonemang om detta.

  Fundersam

  SvaraRadera
 13. Helt rätt att Stensson vann, hans insts var obeskrivligt bra.

  SvaraRadera
 14. Med tanke på hur taffliga de flesta politikerna i Uddevalla är så är det nog inte osannolikt att missnöjesrösterna i Uddevalla skulle kunna närma sig i alla fall 30%

  SvaraRadera
 15. Kanske missat men en viktig fråga är ju hur många det var som röstade? Är det få så kan ju siffran vara högst valid. Är det många så är sannolikheten liten.

  SvaraRadera