2014-01-28

Ångvälten var ingen ångvält

Insänt av Tage Blom:

"Hej Gunnar ...vill bara kommentera din bild på vad du kallar "Ångvält"
Detta är ingen ångvält...finns varken ångpanna eller ångmaskin...
Detta är vad ja kan se en vägvält tillverkad på Munktells Mekaniska Verkstad i Eskilstuna...den går oftast under smeknamnet "tändkulevält" eftersom den drivs av en encylindrig liggande tändkulemotor...
Så förstå mig rätt, att jag som samlare av sådana ting tycker detta bör ändras..."


Jovisst kan jag förstå det men vi barn kallade den här tingesten för ångvält, förmodligen hade våra föräldrar använt den benämningen. Vi sa också "tanks" eller "stridsvagn" om sådana stridsfordon som PBV (pansarbandvagn) och Ikv (infanterikanonvagn). När jag blev yrkesverksam i försvaret förstod jag hur "allvarligt" fel vi hade haft.  //

6 kommentarer:

 1. "Man" kallar väl även dagens "***vältar" för "ångvältar så jag ser inte problemet?
  Kanske kunde man förtydliga att denna inte var ångdriven, utan drevs av en tändkulemotor, men för gemene man som inte är insatt i de tekniska aspekterna torde detta vara ett "icke-problem"?
  Rätt skall vara rätt så klart och för en fackman kan det svida i ögonen när det blir fel, men i fallet "Ångvält" är det väl ändå ett vedertaget namn på sådana maskiner som plattar till asfalten?
  Vänligen
  Roland

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roland ,.. Nää,..nä försök inte, det är det inte. Vägvält möjligtvis men ångvält beskriver inte att den plattar till vägen utan att den ångdriven. Där har Tage Blom alldeles rätt. Visa honom lite respekt vänner. Det är skillnad på päron och äpplen.
   Där var en liknande historia i Sthlm för några år sedan när de gjorde resturang av en gammal bilfärja och monterade på ett skovelliknande historia baktill, och kallade det för Hjulångare. Nä se det går inte, ångare är ett verdeladdat bergrepp som har status och det skall vårdas. Benämningen ångvält är vikt åt de som sådana är, inte åt vad som kom efter. Skärpning. Det går inte med en Vesenlundare här inte, inga Volvo Sonett inte.

   Radera
  2. Jovisst är det så att i vardagligt tal "missbrukas" ordet ångvält. Så för de som vill kan man googla på ångvält eller steamroller och se att man får en hel del träffar på vägvältar.
   Och så här är det på många områden. Så nästa gång har Tage kanske fel vokabulär.
   Men ångvält eller väl fel det med även om den drivs av ånga? Det är ju en vägvält? =)

   Radera
 2. Känner myndigheterna till detta missbruk av ordet ångvält??

  SvaraRadera
 3. BRA att påpeka, men gör det med glimten i ögat, tack. Jag och de flesta med mig kallar dagens vägvältar för ångvält och har så gjort i de 50 år jag levat. Tror inte dessa någonsin varit ångdrivna under min livstid. Rätt ska vara rätt, men skruva ner tonen lite. Då det är motorn som är den betydande skillnaden här och de flesta människor inte bryr sig om ett fordon drivs av en motor som går på diesel, bensin, ånga, råolja eller gas, så är det just VÄLT som är det man menar. Oavsett motor. Och av tradition kallar man denna typ (visserligen felaktigt) för ångvält i dagligt tal. Precis som Gunnar säger. Tanks och stridsvagn säger alla som inte vet den exakta benämningen på just den typen av stridsfordon.

  SvaraRadera
 4. Hoppas att denna diskussion sker med "glimten i ögat". Det finns vissa benämningar som används av tradition, men som kanske inte alltid är korrekta. Hur många av oss sade Vespa om allt i scooterväg, antingen det var en Lambretta eller annat. Värre är när någon säger grävskopa om alla maskiner med grävutrustning. Skopan är ju bara ett redskap på fordonet det är placerat på. Helt fel blir det när man säger båtsman om den yrkeskategori som kör lotsbåtar. Båtman är den rätta benämningen. Båtsman är en arbetsledare på däck på ett handelsfartyg.

  SvaraRadera