2014-01-31

Jodå, det går visst att restaurera gamla hus!

Debatten om Emaus vara eller inte vara har rasat ett tag. Det har bland annat sagts att det inte går att restaurera huset huset till en rimlig kostnad. Då är det enklare att riva.

På Gustafsberg brottas vi ständigt med den problematiken. Skillnaden mellan Gustafsberg och Emaus är bl a att husen på Gustafsberg (26 st) är byggnadsminnesförklarade och då måste de bevaras. Vi har inget annat val. För oss är det enda problemet att det är dyrt, alldeles kolossalt dyrt. Det är en ständig jakt på pengar. Men en del klarar vår duktiga personal själva.

Som till exempel det här projektet. Det är herrtoaletten på Gustafsbergs badrestaurang som skulle fräschas upp lite grand men som alltid visade det sig att allt var i mycket sämre skick än befarat. Vi var dock förvarnade efter förra vinterns projekt då vi byggde om damtoaletten till en handikapptoalett och en vanlig toalett.
Badrestaurangen är egentligen ett par hus som under en period av mer än 100 år har byggts samman till det den är i dag. Första huset, Brunnssalongen, byggdes redan 1793.
 Det har varit flera ombyggnader och reparationer genom åren och ibland hittar vi sådana här bomärken. Snickaren H Dahlström skrev detta med sin timmermanspenna 17/4 1936. Är det någon av Uddevallabloggens läsare som känner igen namnet?
Projektet att restaurera herrtoaletten har precis påbörjats och denna bilden tog jag i dag. Vissa av golvbjälkarna kunde återanvändas medan andra fick kasseras. Här kommer det så småningom att bli en modern toalett och man kommer inte att kunna förstå vilket grannlaga arbete det har varit att åstadkomma den.

Uddevallabloggen kommer att följa restaureringen och framförallt visa slutresultatet.  //

4 kommentarer:

 1. Rädda Emaus! Det är en del av Uddevallas själ.

  SvaraRadera
 2. Är det samma Dahlström som ägde och bodde i Villa Elfkullen?

  SvaraRadera
 3. Gott att se Gunnar. Så bra att ni har duktigt folk. Tror det är avgörande. Carl

  SvaraRadera
 4. Heder ät denna reparationsanda - hoppas gamla Uddevallabor kan donera hjälppengar åt dessa "behov" och annat kulturellt inom Gustavsberg. Varför "våras" det inte hos miljonären Christoffer B. - f.d.Udv..."undring"

  SvaraRadera