2013-02-11

Tomma lägenheter i bostadsbristens Uddevalla

(Arkivbild 2008)

Man kan undra hur länge ett hus får stå med tomma lägenheter i bostadsbristens Uddevalla? För så är fallet med Skolgatan 8 sedan 2011. Huset har 13 lägenheter med en sammanlagd boendeyta av 1513 kvm.

Huset köptes 2006 av Stockholmsbaserade Alm Equity AB (nuvarande ägarandel 64 %). Samtidigt köpte man Skolgatan 10 och huset Trädgårdsgatan 5 (där Fonus ligger) samt en skogsfastighet på 70 000 kvm. Säljare var familjeföretaget Wollbratts AB.

Vi hyresgäster hade redan då bildat en bostadsrättsförening och ville köpa fastigheten av dåvarande ägaren. Det gick emellertid inte. Istället blev Alm Equity nya ägare genom att köpa hela Wollbratts AB.

Ganska snart förstod vi att något särskilt var på gång. Allteftersom folk flyttade tog man inte in nya hyresgäster (dock med något undantag). Åren gick och snart var bara hälften av lägenheterna bebodda. Det blev snart riktigt kusligt att bo där, som vi hade trivts så bra. Vår familj flyttade in 1989 och fick 22 år i huset innan det blev slut.

På våren 2011 blev det plötsligt bråttom att tömma huset på hyresgäster. Det hette att den 1 september skulle det byggas om till bostadsrätter. Mer eller mindre brådstörtat tvingades vi leta efter annat boende för att gå fastighetsägaren till mötes. Vi fick fagra löften om att flytta tillbaka till hyresrätter om vi inte ville köpa en av de nya lägenheterna. Allt skulle bli så bra.

Sedan har tiden gått och inget har hänt. Jo faktiskt en sak; fastighetsägaren har kommit överens med oss att vi inte skall flytta tillbaka. I 18 månader har nu huset stått tomt utan hyresgäster. Jag har fått frågan flera gånger varför det inte händer något med huset. Ja, jag har inget svar. Jag tycker bara det är minst sagt anmärkningsvärt att detta en gång så fina hus får stå tomt samtidigt som det råder stor brist på hyresrätter i Uddevalla!  //

8 kommentarer:

 1. Skandal. Vackra hus rivs eller står tomma i Uddevalla.

  SvaraRadera
 2. Eller tänker nuvarande "fastighetsägare" omvandla några miljoner till Migrationsverket?? Vilka är förädarna bakom detta kapitalistmygel?? Finns ingen offentlighetsinsyn till detta övertramp? Skall detta fina hus gå samma öde som Kungsgatan 39?? Utan att kommunen gör det minsta ingripande.Fy tusan för denna "hembygd" - en rutten hembrygd full av Mögel-Mygel. m.v.h.Wilhelm

  SvaraRadera
 3. F.Ö.var finns Hyresgästföreningen i detta "ärende"? Ligger det så mycket "svarta"pengar bakom denna spekulation att ingen myndighet vågar sig in på "marknaden"`? Detta vore väl ngt för Expo-redaktörerna att vinkla tll ngt vettigt för en gångs skull. D,S,W.

  SvaraRadera
 4. Tragiskt att se kulturhistoriskt viktiga hus mordbrännas, rivas eller stå tomma.

  SvaraRadera
 5. Ja, rutten Mögel-Mygel är väl rätta ordet, Alla dessa affärer som genomsyrar samhället idag, det verkar som det smittar av sig. Är människans girighet så stor, tänk om smittan kunde avta och istället dela med sig till dom som verkligen behöver.
  Jag mår allra bäst när jag kan vara till hjälp till någon som behöver.
  Ja vi är olika!

  SvaraRadera
 6. Tycker det är så tragiskt att ett så fint gammalt hus ska stå och förfalla gör det ju också om ingen bor där.

  SvaraRadera
 7. De kör väl det vanliga racet att låta det förfalla bortom räddning för att sedan uppföra något som ger mer intäkter?

  SvaraRadera
 8. Om jag inte tar fel, så bodde min läroverkskamrat Jan Öberg här på 40-talet. Med sina föräldrar (Pappa Överste) och två yngre bröder.
  Ett fantastiskt fint hus, som jag minns det, och som det ser ut fortfarande - på ytan. Sedan är det tyvärr inte mer än ytterligare exempel på det bygg- och bostads-ELÄNDE, i en eller annan form, som vi haft att dras med under större delen av efterkrigstiden. Där bland annat underhåll ratats av praktiskt taget alla våra makthavare i alla år.
  Och även nybyggandet har varit skandalöst. 1968-69 bodde jag med familjen på Romansvägen 6 i Hovhult. Det var fina lägenheter i huset, men i grannlägenheten kunde man se rakt igenom ytterväggen i vardagsrummet (gavelvägg), så snön yrde rakt in! - Detta hus revs senare!
  Sven E. Borg, V-byggare
  Halmstad

  SvaraRadera