2013-02-28

Tändsticksfabriken

Monica Samuelsson bidrar med de här två bilderna på tändsticksfabriken. Gatan till vänster är Östergatan och till höger Kilbäcksgatan. Ovanför Östergatan gick den luftburna järnvägen till "Kompletten", eller Kompletteringsfabriken. Kompletten var den modernare delen av tändsticksfabriken.
Och här har hörnet med Kilbäcksgatan till vänster och Sillgatan till höger. Här på hörnet kom efter tändsticksfabrikens nedläggning Bohuslänska Bilförsäljningen, eller Bodins Bilfirma, att husera.

Och däruppe i andra våningen låg UVA där jag gick och hade träslöjd i fjärde klass. Där fick jag en örfil av slöjdläraren som fick trumhinnan på vänsterörat att spricka. Skadan innebar nedsatt hörsel och har förföljt mig genom livet. Givetvis vågade jag inte tala om för föräldrarna att jag fått stryk.

8 kommentarer:

  1. Kul med bilderna mindre kul att du fick din hörsel förstörd!!! Ja det var då inte alltid bättre förr.

    SvaraRadera
  2. Var på den första bilden låg backelitfabriken?

    SvaraRadera
  3. Så vitt jag vet låg den på hörnet närmast och längs Kilbäcksgatan.

    SvaraRadera
  4. Lärare som slår och barn som inte vågar berätta. Hemska tider. Tack för en bra blogg.

    SvaraRadera
  5. Under åren 1951 och 1952 gick jag i klass tre och fyra på Margaretegärdeskolan. I skolans källare hade vi syslöjd och i Tändsticksfabriken träslöjd. Båda lärarna hade pondus. Vi sydde och slöjdade för glatta livet. Resultatet för min del blev en liten duk och en träskål. I fabrikens vindsvåning höll landscouterna till. Jag minns att det var en stor lokal med små utrymmen på sidorna. I dessa utrymmen hade patrullerna sina lyor. Jag var med i patrull Måsen tillsammans med mina lekkamrater från Östra. Patrullchef var Gösta Olsson, sedermera militär på I 17. Finns det foton från dessa scoutlokaler ?
    / Kaj Sandberg

    SvaraRadera
  6. Olle Lundgren2013-03-01 17:02

    En litet komplement till Kaj Sandbergs kommentar. På vinden i "Stickans" hus höll inte bara landscouterna till, utan också sjöscouterna i en stor öppen lokal med patrull-lyor på sidorna. Denna lokal låg i ändan på en lång korridor och innanför denna korridor höll flickscouterna till.

    Själv började jag som vargunge 1947 eller 48 och flyttade 1950 till patrullen Anden, där Lill-Emma var PL (patrulledare). AC (avdelningschef) var en sedemera välkänd Uddevallaprofil Dag (Daggas) Göransson och vice AC var Lill-Emmas storebror som följaktligen kallades för Stor-Emma. Lill-Emma hette egentligen Nils Emanuelsson och bodde i början på Göteborgsvägen. Daggas blev ju så småningom hälsovårdsinpektör och inblandad i lokalrevyer om jag inte minns fel.

    Själv flyttade jag efter några år över till patrullen Måsen men det måste ha varit före det att Kaj var med. Jag slutade min karriär inom Uddevalla Sjöscoutkår som PL för den nybildade patrullen Doppingen.

    SvaraRadera
  7. Apropå örfilar.. Det förekom flitigt från en viss lärarinna på Skogslyckeskolan i alla fall så sent som tidigt 70-tal. Råkade själv ut för det på Väster 74 eller 75 men den lärarinnan hade förstånd nog att ångra sig och be om ursäkt!
    Tror ingen av oss som drabbades berättade detta för någon vuxen!

    SvaraRadera
  8. På mitten av 90-talet förekom det, inte örfilar men ändock hårda armgrepp, personangrepp (hårda ord) mm från lärare som många gånger var obefogade, på åtminstonde en skola i Uddevalla.

    SvaraRadera