2013-02-18

Väst-Expo på Samneröd

Tore Karlsson undrar om jag minns Väst-Expo? Själv var han där 1954 eller 1955. Väst-Expo ägde rum på Samnerödsfältet som var betydligt större på 1950-talet än idag. Det var ett stort utställningsområde med tillhörande tivoli och andra aktiviteter.

Här ovan invigningstalar borgmästare Hugo Westin den 6 maj 1955. Väst-Expo var ett eldorado för oss ungar på Halla-Stenbacken. Det låg ju nästgårds och vi följde förstås redan från förberedelserna som pågick under flera dagar.
Det här minns jag. En bil hissades upp i luften och släpptes med ett bra i bacjen. Som synes var det flera hundra åskådare på plats, även på snikens kulle.
Jag undrar om jag inte finns med där bland alla nyfikna grabbar.

Och så William Arnes motorcirkus som faktiskt finns bevarad på Youtube

Väst-Expo höll till på Samneröd. Under tre dagar 1952 besökte 30 000 personer Väst-Expo. 1953 minns jag för att tre fallskärmshoppare landade mitt bland högspänningsledningarna.

Jag tror att 1955 var sista året för Väst-Expo på Samneröd men jag kan minnas fel. Någon av Uddevallabloggens läsare kanske minns bättre?

I vart fall minns jag att 1963 ägde Väst-Expo rum på Folkets park och cirkusplatsen. Den gången deltog närmare hundra utställare. Men det var nog sista gången.

Fotografen som tagit dessa bilder är Arne Andersson för Bohusläningen. De finns att hitta på det förnämliga bildarkivet www.digitaltmuseum.se  //

4 kommentarer:

 1. Hej Gunnar! I slutet på 50- talet var Väst- expo nere i parken. Det enda jag minns är att mamma sålde korv och just dessa mc som körde på väggen! Helt ofattbart!!! Mia

  SvaraRadera
 2. K & A Elektriska hade en monter på första Väst-expo. Där gjorde jag min scendebut, då jag 13 år gammal fick demonstrera hur man enkelt kunde stryka dukar, skjortor eller pressa byxor i den första elektriska strykmangeln. Resultatet blev nog hyfsat.
  Lars O

  SvaraRadera
 3. Härliga minnen från 50-talet-roligt att höra Gunnar fanns på plats redan då.Jag följde min fotoidol Arne A-son på Bohusl.på den tiden och fick nys om amatörbilder med min Contax-2,8, som jag övertagit från Honom. Vi båda hade så fin kontakt med BJÖRNS-FOTO från vår Fotoklubb. Jag undrar om Jan Aronsson fanns med då? Han var nog jämnårig med Gunnar innan Du blev Bloggvärd och Världskändis. Tack för alla dessa fina Bloggminnen. Hälsningar Bertil Jansson

  SvaraRadera
 4. Den bilen kommer jag mycket väl ihåg. Det var min far som ägde den och sålde den till VästExpo för, jag tror, 200 kr. Det var en Chevrolet 1931 års modell. Jag var inte så förtjust i att åka i den eftersom det rök och osade och jag blev åksjuk. Jag finns i publiken nånstans och kommer ihåg när bilen dunsade ner i plåten, det blev ett moln av damm när karossen lossnade från underredet som blev stående rakt upp. Kul att se bilderna.
  Bertil Adam

  SvaraRadera